Hlavní obsah

Nový lék zabíjí dvě mouchy jednou ranou: obezitu i cukrovku

Novinky, pst

Lidstvo je podle OSN postiženo celosvětově epidemií obezity a v Česku jí trpí podle odhadů až 65 procent populace. Nadváha je pak zdrojem řady dalších zdravotních potíží, které kromě cukrovky a kardiovaskulárních chorob zahrnují i některé druhy rakoviny. Vědci z Indiana University nyní oznámili, že mají látku, která léčí obezitu i cukrovku typu 2 zároveň bez negativních vedlejších účinků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Sloučenina stimuluje inzulin a snižuje hladinu glukózy v krvi, což vedlo k poklesu hmotnosti u hlodavců, opic i lidí,“ uvádí ve zprávě na univerzitním serveru vedoucí výzkumu Richard DiMarchi.

Lék současně imituje dva ve střevech vylučované hormony GLP-1 a GIP. První z nich zvyšuje citlivost na hladinu inzulinu a snižuje chuť k jídlu tím, že zvyšuje pocit sytosti. GIP vyvolává produkci inzulinu a stimuluje metabolismus tuků.

Předchozí léky na obezitu byly založeny převážně na účincích GLP-1 a často byly spojené se zvracením a průjmy. Nově odhalená synergie obou látek nejen omezuje nežádoucí účinky, ale zároveň umožňuje až desetinásobné snížení objemů účinné látky. Kombinace obou je tak mnohem efektivnější.

Za dva roky přes 20 kilo dolů

Laboratorně bylo dosaženo poměrně rychlého účinku, kdy hlodavci během čtyř týdnů zhubli o 10 až 20 procent a zároveň jim klesl i obsah cholesterolu a cukru v krvi. To je přibližně obdoba úbytku hmotnosti o 26 kilogramů během dvou let u člověka se 113 kg.

„Naše testy na lidech zatím probíhaly jen v průběhu šesti týdnů a úbytek tělesné hmotnosti byl skromný,“ řekl serveru Realscience DiMarchi, nicméně klinické testy potvrdily účinky. Jejich předpokládaná efektivita v dlouhodobém horizontu se musí ještě potvrdit. Zároveň s tím se musí ověřit i správné koncentrace účinných látek, a zda je možné tím ovlivnit dobu hubnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám