Hlavní obsah

Lékař Zima bude novým rektorem Univerzity Karlovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým rektorem Univerzity Karlovy byl v pátek ve třetím kole zvolen někdejší děkan 1. lékařské fakulty Tomáš Zima. Od akademického senátu získal 42 hlasů z celkových 70. Funkce by se měl ujmout v únoru 2014. Školu povede do roku 2018, ve funkci ho ale ještě musí potvrdit prezident Miloš Zeman. Uvedl to mluvčí školy Václav Hájek. Nový rektor ve funkci vystřídá Václava Hampla.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tomáš Zima na archivním snímku z října 2013

Článek

V prvním kole páteční volby kandidovali ještě prorektor Stanislav Štech a děkan filozofické fakulty Michal Stehlík, do druhého kola postoupil se Zimou Štech. Ve druhém kole získal Zima více hlasů a postoupil jako jediný kandidát do kola třetího.

Profesor Zima (47) vedl 1. lékařskou fakultu do loňska, nyní působí jako přednosta Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky. Věnuje se klinické biochemii, vnitřním nemocem a léčbě nemocí ledvin (nefrologii). V minulosti pracoval také na hemodialyzačním středisku pražské záchytky.

Na budoucího šéfa UK čeká například stavba obřího vědeckého kampusu v centru Prahy, Globcentrum a Biocentrum má na pražském Albertově vznikat od roku 2016.

Pražským vysokým školám bude nově také umožněno čerpat z prostředků EU na výzkum, už nyní se UK podílí na budování biomedicínského centra Biocev ve Vestci u Prahy. Rektor se bude také zřejmě podílet na přípravách vysokoškolského zákona, který akademici Univerzity Karlovy opakovaně připomínkovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám