Hlavní obsah

Japonsko otestovalo „vesmírné dělo”, kterým chce střílet do asteroidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko úspěšně otestovalo „vesmírné dělo”, které má vystřelit projektil do asteroidu nacházejícího se mezi Zemí a Marsem. Vzorky odebrané z předpokládaného vzniklého kráteru by mohly přispět ke studiu vzniku vesmíru, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Japanese Aerospace Exploration Agency

Sonda Hajabusa-2

Článek

"Vesmírné dělo" bude do kosmu vysláno na palubě sondy Hajabusa-2, jejíž start je plánován na příští rok. V roce 2018 by se sonda měla přiblížit k asteroidu známému pod označením 1999JU3, který obíhá mezi Zemí a Marsem.

Až bude sonda v blízkosti asteroidu, "vesmírné dělo" se od ní oddělí a vypálí do povrchu zmíněné planetky ze vzdálenosti 100 metrů kovový projektil. Sonda bude v tu chvíli skrytá na druhé straně za asteroidem, aby ji detonace nepoškodila.

Mateřská loď by poté měla podle plánů odebrat s pomocí robotického vozítka z kráteru vzorky, které by jinak zůstaly pod povrchem asteroidu. Mise je plánována do konce roku 2020.

Kráter pomůže pochopit vznik života

"Umělý kráter, který může vesmírné dělo vytvořit, bude podle předpokladů malý, bude mít jen několik metrů v průměru, ale... z místa, které kolize odhalí, můžeme získat čerstvé vzorky, které budou méně poznamenané vesmírným prostředím či žárem," uvedla japonská vesmírná agentura JAXA ve svém prohlášení.

Projekt "se může stát revolucí v našem zkoumání nedotčených materiálů, jež jsou klíčové pro pochopení podmínek, za nichž se formovaly planety a vznikl život", konstatovala agentura JAXA. "Rovněž může poskytnout důležité informace potřebné pro vývoj strategií k ochraně Země před potenciálními riziky," dodala agentura.

Hajabusa-2 je druhý projekt, jehož cílem je získat částice z kosmu. Bude založen na úspěchu první mise Hajabusa (Sokol), která sebrala povrchový prach z asteroidu Itokawa a vrátila se s ním v roce 2010 na Zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám