Hlavní obsah

Vědci objevili nový druh vegetariánské piraně i předoucí opice

Novinky, vps

Vědci ze Světového fondu na ochranu přírody (World Wife Fund for Nature – WWF) ve středu oznámili, že za poslední čtyři roky objevili v Amazonském pralese 441 nových druhů rostlin a zvířat. Mezi ty nejzajímavější patří nový druh vegetariánské piraně nebo opice, jejichž mláďata předou.

Foto: WWF/Tommaso Giarrizzo

Vegetariánská piraňa Tometes camunani

Článek

Mezi lety 2010 a 2013 objevili výzkumníci při mnoha expedicích celkem 258 nových druhů rostlin, 84 druhů ryb, 58 obojživelníků, 22 plazů, 18 ptáků a jednoho savce, jak WWF uvedl ve zprávě shrnující výzkum.

„Čím víc vědci hledají, tím víc najdou. S průměrným nálezem dvou nových druhů za týden je jasné, že Amazonský prales je jedním z nejdůležitějších center biodiverzity na světě,“ řekl pro list The Guardian Damian Fleming, který je ve WWF šéfem výzkumných programů v Amazonii.

Vědci se mimo jiné pochlubili objevem piraně s latinským názvem Tometes camunani. Ta je podobně jako například piraňa červenoploutvá striktně býložravá. Vyskytuje se ve skalních peřejích v brazilské části pralesa, kde se živí vodními rostlinami z čeledi Podostemaceae.

Foto: WWF/Philippe Kok

Allobates amissibilis

Ryba, kterou vědci objevili teprve nedávno, už ale čelí vyhubení. Její život totiž ohrožuje těžba a projekty na výstavbu přehrad ve státě Pará.

Stejně je na tom i žába Allobates amissibillis, jež je velká pouze jako nehet na palci. Žije v Guyaně v oblasti, která se chystá otevřít turismu, což by mohlo výrazně narušit její životní prostředí.

Foto: WWF/Javier Garcia

Callicebus caquetensis

Významným objevem je také opice Caquetá titi, která byla poprvé popsána v roce 2010. Jak vědci zjistili, pokud jsou mláďata těchto opic spokojená, vydávají zvuky podobné kočičímu předení. Druh se vyskytuje pouze v jedné oblasti v Kolumbii a odhaduje se, že celková populace činí maximálně 250 dospělých jedinců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám