Hlavní obsah

Do největší hvězdy ve vesmíru by se vešlo 1500 Sluncí

Novinky, pst

Zatím největší objevená hvězda nabízí vědcům možnost udělat si lepší představu o tom, jak umírající slunce vytvářejí ve vesmíru planety tvořené horninami a dokonce život. Objevený rudý veleobr W26 je podle serveru Space.com 1500krát větší než naše Slunce. Nakonec exploduje jako supernova.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace vzniku supernovVideo: starrynight.com

 
Článek

„Hvězdy, jejichž hmotnost je desetkrát větší než Slunce, mají krátký a dramatický osud ve srovnání se svými méně masivními příbuznými," uvádí oficiální prohlášení britské Královské astronomické společnosti.

Některé z nich existují jen několik miliónů let, než explodují. V konečné fázi jsou tyto hvězdy velmi nestabilní.

Astronomové objevili největší hvězdu s pomocí Evropské jižní observatoře v Chile při studiu největší hvězdokupy Mléčné dráhy. Jde o systém Westerlund, který tvoří několik set tisíc sluncí, vzdálených 16 000 světelných let od Země. Právě zde detekovali obrovskou hvězdu v zářícím vodíkovém oblaku.

Foto: ESO/VPHAS+ Survey/N. Wright

Fotografie pořízená teleskopem VLT v Chile ukazuje masivní klastr hvězd s astronomickým názvem Westerlund 1.

Jde o prvního rudého veleobra, u kterého bylo zjištěno, že ho obklopuje ionizovaná nazelenalá mlhovina. Podle vědců se jedná o součást vytlačování materiálu hvězdy v jejím závěrečném stadiu. Hvězda tak uvolňuje jednotlivé vrstvy, až dospěje k explozi.

Astronomové se nyní snaží zjistit, co způsobuje záření ionizované mlhoviny kolem hvězdy, která je příliš chladná na to, aby byla sama zdrojem pozorovaného vyzařování. Je možné, že W26 má mnohem menšího souputníka - dosud zářící hvězdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám