Hlavní obsah

Zemi zasáhla kometa, máme důkaz, tvrdí vědci

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým vědců z Jihoafrické republiky má podle svých slov důkaz, že Zemi v minulosti zasáhla kometa. Je jím malý kámen, který byl dlouhá léta považován za meteorit. Je-li jejich domněnka správná, jedná se o první zaznamenaný případ nárazu komety do planety Země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vědci mají důkaz, že Zemi zasáhla kometaVideo: Reuters

 
Článek

Jádrem projektu je kámen nalezený před několika lety geology v Egyptě. Právě nad ním měla kometa podle výpočtů vědců před 28 milióny let vstoupit do atmosféry a následně explodovat.

„Písek se zahřál na teplotu dvou tisíc stupňů Celsia, což vedlo ke vzniku žlutého křemenného skla, které je roztroušeno na asi šesti tisíc kilometrech čtverečních na území dnešní Sahary,“ řekl astronom David Block, který se výzkumu účastní.

Mezi těmito kusy skla byl nalezen zmíněný malý oblázek. Vědci ho pojmenovali Hypatia po antické filosofce, astronomce a matematičce.

„Zjistili jsme, že to není meteor, jinými slovy kus kamene, který vletěl do zemské atmosféry a shořel, ale že je to ve skutečnosti kometa z hlubin vesmíru a času, která se dostala do atmosféry a explodovala. Je to první zaznamenaný případ komety, která zasáhla naši planetu,“ uvedl Block.

Zpráva o stavu vesmíru

Pozůstatky komet jsou na zemi vzácné, většinou se jednalo o mikroskopické částečky v horních vrstvách atmosféry nebo v ledu na Antarktidě, jak vysvětlil Block. Úlomek komety by podle něj mohl vést k získání informací o tom, jak tehdy vesmír vypadal.

„Komety jsou jedinečné a unikátní, protože přinášejí nedotčený materiál ze sluneční soustavy i mimo ni. V podstatě se jedná o cestující chemické továrny,“ dodal jihoafrický astronom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám