Hlavní obsah

V Číně objevili gigantické jeskyně, které mají vlastní počasí i s mraky a mlhou

Tým speleologů v čínské provincii Čchung-čching objevil obří jeskynní systém, v němž existuje na okolí zcela nezávislé počasí. V jeskyních se vyskytují mraky i mlha. Systém propojených jeskyní se nazývá Er Wang Tung a přesto, že je znám už delší dobu, nikdy nebyl zcela prozkoumán.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z expedice do čínských jeskyní

 
Článek

Patnáctičlenné měsíční expedice se účastnil i britský fotograf a speleolog Robbie Shone z Manchesteru. „Některé jeskyně v minulosti používali horníci, ovšem jen v okolí vstupu, nikdy nebyly pořádně prozkoumány,“ řekl Shone, citovaný deníkem Daily Mail.

„Všechny hlavní průchody jsou hluboko uvnitř a nikdy jimi neproniklo světlo. Je to pokaždé zvláštní, vědět, že děláte první krok někam, kde to ještě nikdo předtím neviděl, a netušit, co můžete najít,“ popsal Shone.

Do jedné z jeskyní podle Shona vedl komín, kterým se speleologové spustili do 250 metrové hloubky. Během sestupu procházeli nitrem oblaku, který úzkým komínem nemohl uniknout na povrch země. Oblaka v jeskyních nejsou ovšem tak výjimečná, jak by se mohlo zdát. Tvoří se tehdy, když vlhkost stoupá do výšky, kde je v rozsáhlém prostoru chladnější vzduch a tomu brání v úniku uzavřený prostor.

Jeskynním systémem, v němž jedna jeskyně má kupříkladu 51 tisíc krychlových metrů, protékají říčky a nachází se v něm i vegetace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám