Hlavní obsah

V Česku se poprvé začne učit aristologie

Právo, jan

Na světě je jen málo míst, kde si mohou studenti takový obor na vysoké škole vybrat. Vedle Spojených států to jde třeba ve Švédsku, Dánsku či Německu. Od 1. října má být podle informací Práva možnost získat nejvyšší vzdělání v gastronomii už i u nás.

Foto: Profimedia.cz

Výuku aristologie bude nabízet magisterské studium.

Článek

Technická univerzita v Liberci ale nechce vyprodukovat další manažery, kuchaře či provozní hotelů a restaurací, ale třeba gourmet vědce či kritiky. Tedy skutečné znalce jídla v tzv. aristologii.

Nabídka fakulty umění a architektury byla o předmět Umění gastronomie rozšířena z podnětu děkana Zdeňka Fránka, kterého napadlo otevřít nový obor při pobytu na univerzitě v Chile. Tam je této oblasti věnována velká pozornost.

Zkušebně otevíráme dva ateliéry, ve kterých se bude gastronomie spojovat s uměním i architekturou.
Zdeněk Fránek

„Dnes píše o gastronomii každý, přitom až na výjimky nezná historii, původ tradičních jídel, netuší, jak mají ve skutečnosti vypadat a chutnat. Zatím se většinou hodnotí systémem chutná nechutná. Chceme učit o gastronomii v kulturních souvislostech,“ řekl Právu Vladimír Poštulka, který je nejen známým básníkem a textařem, ale také externím hodnotitelem prestižního německého gourmet magazínu Der Feinschmecker a jedním z budoucích vyučujících na liberecké univerzitě.

Výuka tzv. aristologie, tedy vědy o umění vařit a stolovat, je určena studentům magisterského studia.

„Zkušebně otevíráme dva ateliéry, ve kterých se bude gastronomie spojovat s uměním i architekturou. Jeden povedu já a jeden profesor Bořek Šípek, který je nejen velký labužník, ale má v této oblasti i velké zkušenosti. Například jako autor rautu při podpisu smlouvy o vstupu České republiky do NATO,“ řekl děkan FUA TUL, architekt Zdeněk Fránek s tím, že v prvním roce výuky bude vedení fakulty analyzovat své zkušenosti, na jejichž základě připraví podklady pro žádost o akreditaci.

„Mým cílem je co nejdříve otevřít katedru umění a gastronomie a otevřít i PhD studium tohoto oboru,“ dodal.

Zájem je veliký

„Zní to sice zajímavě, ale je známé, že co člověk, to jiný názor, co člověk, to jiná chuť. Já mohu dělat skvělou svíčkovou, ale dvacet dalších šéfkuchařů ji má také dobrou. Přitom ne tak sladkou jako já. Možná by bylo dobré zaměřit se hlavně na kvalitu, jestli ta svíčková je z kvalitního masa, zeleniny,“ říká jeden z velkých propagátorů naší tradiční kuchyně, uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík s tím, že si nemyslí, že by absolventi univerzity měli mít větší právo vynášet konečné soudy o gastronomii než ostatní její hodnotitelé.

„První semestr bude zkušební, my sami musíme zjistit, jak nejlépe obor učit. Samozřejmě nebudou chybět přednášky o historii, ale i reálná příprava. Budeme organizovat schůzky s předními kuchaři, aby studenti zjistili, jak mají jídla opravdu chutnat,“ dodává Poštulka.

Absolventi předmětu by měli být podle Fránka schopni připravit nejen výjimečnou a honosnou hostinu na určité téma či podle národních zvyklostí, ale i intimní „tečku“ pro soukromou slavnost.

„Mluvil jsem o tom se studenty, zájem o studium je opravdu velký, mají velkou chuť se do této problematiky ponořit a pochopit ji od dob poslední večeře přes honosné hostiny na císařských dvorech až po současné potřeby a stravování v kosmu. Výuku budeme doplňovat o stále nové poznatky z domova i ze světa,“ konstatoval děkan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám