Hlavní obsah

USA chystají vesmírný superletoun, který z ostatních letadel udělá dětské hračky

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmodernější bezpilotní letouny mají vedle nově vyvíjeného vesmírného superletounu Spacejet vypadat jako papírové vlaštovky. Vyplývá to alespoň z konceptu, který zveřejnila Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů (DARPA), která zastřešuje vývoj amerických vojenských technologií.

Foto: DARPA

Vyvíjený vojenský superletoun XS-1

Článek

"Chceme postavit spolehlivý a nákladově efektivní prostředek schopný opakovaného nasazení," uvedl programový manažer projekt v DARPA Jess Sponable.

Spacejet označený jako XS-1 má být nadzvukový bezpilotní prostředek s vlastnostmi letadla, které bude schopné vynést na oběžnou dráhu náklad desetkrát v deseti dnech rychlostí desetkrát překonávající zvuk. Cílem je ušetřit čas i náklady pro operace na oběžné dráze.

Dosud bylo vynášení družic spojeno nejen s velkými náklady, ale i spotřebou podobné mise dlouhodobě plánovat. Pružnost vynášení vojenských a komerčních družic nebyla tak příliš vysoká, protože raketoplány či rakety startovaly pouze několikrát ročně.

XS-1 by mělo operovat spolehlivě bez rozsáhlé infrastruktury s minimální pozemní obsluhou, aby nebylo závislé na speciálních kosmodromech nebo letištích. Na oběžnou dráhu má vynášet malé satelity za rozumnou cenu s nadzvukovou rychlostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám