Hlavní obsah

Lidský prst se díky nové technologii mění v reproduktor

Novinky, pst

Společnost Disney vyvinula zařízení pro přenos zvuku v lidském těle. Technologie nazvaná Ishin-Den-Shin využívá podle BBC speciální mikrofon. Zvuk se pak konvertuje na neslyšitelný elektrický signál, který může být přenesený pouze lidským tělem k někomu jinému.

Jak funguje mikrofon pro přenos zvuku v lidském těle?Video: New Scientist

 
Článek

Když se člověk vybavený tímto speciálním mikrofonem dotkne něčího ušního lalůčku, vzniká organický reproduktor a zvuk se stává slyšitelným jen pro „dotknutou" osobu.

Foto: www.disneyresearch.com

Takto podle společnosti Disney Ishin-Den-Shin funguje.

Technologie vyvinutá v Disneyho výzkumném centru v Pittsburghu, získala čestné uznání na festivalu Ars Electronica v rakouském Linci.

Mikrofon vytváří modulované elektrostatické pole, které je podstatou vzniku organického reproduktoru. V držadle mikrofonu je speciální zařízení, které převádí zvuk na neslyšitelný elektrický signál o vysoké amplitudě a nízkém výkonu. Spotřeba energie je minimální.

Systém využívá technologie vedení proudu kostmi, které ho přenášejí do vnitřního ucha.

„Samozřejmě můžete signály přenášet do celého těla, protože vede elektrický proud, ale nevím přesně, k čemu by to bylo," řekl Trevor Cox, profesor akustického inženýrství na University of Salford s tím, že vše v reálu působí magicky a příjemce zprávy může vše považovat za úžasné, nevyslovené porozumění s jinou osobou.

Ostatně název zařízení Ishin-Den-Shin (išin-den-šin) je japonskou mantrou, která se překládá: Co si myslíš, srdce vysílá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám