Hlavní obsah

Změna klimatu? Čekáme dobu ledovou, tvrdí vědci tentokrát

Londýn

Svět se dostává do fáze ochlazování, která bude trvat minimálně do poloviny tohoto století, domnívají se vědci, kteří se seznámili s expertní zprávou určenou pro Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ta popisuje zvýšení množství ledu v Arktidě a minulý týden unikla do britských médií.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Léto v Arktidě bylo letos chladné, což vedlo k tomu, že zaledněná plocha Severního ledového oceánu byla o 60 procent rozsáhlejší než ve stejném období v předchozím roce, konkrétně o zhruba milión a půl čtverečních kilometrů.

Na rozdíl od léta 2012, kdy bylo zaznamenáno rekordní tání, letos pokrývá souvislá ledová peřina o velikosti poloviny Evropy oblast od ostrovů Kanady k severnímu pobřeží Ruska, a to ještě nezačalo zimní mrznutí. Severozápadní zkratku z Atlantiku do Pacifiku tak po celý rok blokovaly ledové kry a řada plavidel kvůli tomu musela změnit trasu, píše britský deník The Daily Telegraph s odvoláním na zveřejněné dokumenty, které slouží jako podklady pro říjnové jednání IPCC.

Pokud se ukáže, že jsou údaje správné, bude to v rozporu s počítačovými modely poukazujícími na bezprostřední hrozbu katastrofálního oteplování.

Ještě před několika lety se očekávalo, že právě letos v létě by měla být Arktida zcela bez ledu, píše Telegraph. Výzkumníci však podle listu nyní připouštějí, že oproti původním předpovědím si „globální oteplování udělalo pauzu“.

IPCC má z 95 procent jasno, že za změnami je člověk

V sázce jsou přitom miliardy dolarů, které svět investuje do rozvoje zelených technologií, které mají snížit emise skleníkových plynů a omezit tak dopady klimatických změn.

IPCC má vydat zprávu ohledně globální změny klimatu v říjnu. Má obsahovat i hodnocení současného vývoje, který neodpovídá dřívějším predikcím. Vlády, které činnost IPCC financují, nyní podle uniklého dokumentu žádají, aby ve třísvazkové studii o vývoji světového klimatu bylo provedeno na 1500 změn s tím, že současný návrh nedostatečně vysvětluje právě tuto pauzu v růstu teplot.

Klíčové téma debaty je míra růstu teplot v závislosti na růstu emisí CO2 a určení souvislosti mezi nárůstem průměrné teploty na Zemi o 0,8 stupně Celsia za posledních 150 let s aktivitou člověka. IPCC je „z 95 procent přesvědčeno“, že globální oteplování je dílem člověka. V roce 2007 bylo toto přesvědčení 90procentní.

Někteří vědci předvídají dobu ledovou

Rostoucí přesvědčení IPCC o podílu člověka na růstu teplot na Zemi zpochybňuje například americká klimatoložka Judith Curryová. Tvrdí, že v akademické sféře naopak panuje „čím dál větší nejistota“. Dlouhodobé cykly v teplotách oceánů podle ní naznačují, že svět čeká podobné období jako v letech 1965 až 1975, kdy bylo možné sledovat trend ochlazování.

V souvislosti s tím někteří odborníci hovoří dokonce o příchodu doby ledové.

„Už teď se nacházíme v éře ochlazování, která podle mého názoru bude pokračovat následujících nejméně 15 let. Není pochyb o tom, že oteplování z 80. a 90. let skončilo,“ prohlásil profesor Anastasios Tsonis z univerzity v americkém Wisconsinu.

Jiní vědci nicméně poukazují na to, že ne všechny zaznamenané teplotní výkyvy lze vysvětlit střídáním přirozených cyklů. Podle Telegraphu chce IPCC dokázat, že i jeho klimatický model počítá s patnáctiletou pauzou v oteplování.

Reklama

Související články

Největší řeky světa vysychají

Hladiny některých nejdůležitějších řek na světě za posledních 50 let výrazně poklesly. Američtí vědci to spojují s oteplováním klimatu a upozornili, že to bude...

Výběr článků

Načítám