Hlavní obsah

Nechcete-li ztratit rok, hlaste se už teď do přípravných kurzů k přijímačkám na VŠ

Právo, jim

Kdo měl smůlu anebo prohospodařil své šance pokračovat ve vyšším studiu, nemusí plakat nad výdělkem. Není třeba nechat zanášet závity ani pokoušet chuť vlastních peněz. Každé studium je návratný podnik a rok mimo hlavní vzdělávací proud lze využít k posílení svých schopností.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Ostatně dostat se na vysněný obor na veřejné vysoké škole není snadné. Jen 40 procent zájemců o studium se dostane na školu, kterou si přáli na prvním místě. Variant, jak využít „rok navíc“, je mnoho.

Jedním z nejefektivnějších nástrojů pro zvýšení ambicí jsou tzv. nulté ročníky a přípravné kurzy. Zápisy začínají už v průběhu září.

Ceny nultých ročníků, které si organizují samotné fakulty v rámci programů celoživotního vzdělávání, začínají většinou na pěti tisících korunách, na lékařských fakultách si mohou účtovat za přípravu k přijímačkám i přes sedm tisíc.

Kurzy mohou premianty výrazně zvýhodnit

V nultém ročníku si frekventant prohlubuje znalosti v kýžených předmětech, připravuje se na přijímačky, někdy i na požadavky prvního ročníku. Některé předměty se v případě přijetí do denního studia zpětně uznávají. Vynikající absolventi nultého ročníku mohou být na některých školách přijati bez přijímaček, na jiných musí přijímačky absolvovat, ale pak je třeba vezmou rovnou do druhého ročníku.

Často je k dispozici více forem studia, některé probíhají třeba dvakrát do měsíce o sobotách, jiné jsou intenzivnější, se širším studijním záběrem, například třikrát v týdnu po večerech. Ty pak mohou vyjít i třeba na 40 tisíc.

Přípravné kurzy pořádají buď opět fakulty – a jsou mnohem častější než nulté ročníky, nebo soukromé firmy. Mezi ty největší patří Amos, Tutor, Sokrates a Scio. Ceny se pohybují vesměs ve stejných cenových relacích jako nulté ročníky, v závislosti na rozsahu.

Dlužno poznamenat, že ani přípravný kurz, ani nultý ročník není zárukou přijetí, ale absolventi kurzů si své šance značně vylepšují. Dobré je si také průběžně procházet starší přijímací testy, které jsou k dohledání na webech škol anebo zasvěcených portálech. Školy také doporučují skripta a učebnice.

Od píky

Kdo si není úplně jist, na kterou školu by se chtěl hlásit, anebo třeba není spokojen s oborem, který právě studuje (a někteří se třeba až teď dověděli, že na své vysoké škole už nebudou pokračovat), může si popřemýšlet o změně kurzu.

Tady je na místě připomenout, že na bakalářské studium má jen čtyři roky a na magisterské tři roky, nehledě na to, kde se studiem začal a kde s ním skončil. Po překročení standardní doby studia už musí student platit poplatky, které se mohou pohybovat i v řádu desetitisíců korun za semestr.

Při zvažování se má v první řadě brát v potaz, jestli by budoucímu studentovi více vyhovovala humanitní, či technická studia. Pak je třeba se podívat, jak se dá u jednotlivých oborů uplatnit na trhu práce, jak dobře se po absolutoriu shání práce a na jakou mzdu běžně absolventi dosahují.

Svou roli hraje úspěšnost u přijímacího řízení a důležitá je i „úmrtnost“, tedy jaký podíl studentů studium nedokončí. Svou roli v neposlední řadě hraje i renomé školy a prestiž oboru.

Jazyky se hodí vždy

Nejoblíbenějším východiskem jsou jazykové školy a kurzy. Dobrá znalost jazyků se totiž vyplatí ve všech ohledech. Zaměstnavatelé hlasitě připomínají, že angličtina je základ, ale v rámci konkurence vůči anglicky, německy či francouzsky mluvícím zemím je třeba znát alespoň ještě jeden jazyk navíc.

Navíc ani s tou angličtinou na tom nejsou Češi růžově. Nedávný průzkum Institutu pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA) potvrdil, že cizím jazykem se nedokáže domluvit 54 procent Čechů. Přitom ovládání cizího jazyka už není jen výhodou při shánění práce, ale stále častěji podmínkou.

Jiný starší průzkum, iniciovaný ČSOB, zase poukázal, že až 75 procent firem se znalostí cizího jazyka počítá. A to na komunikativní úrovni. Podle ČSOB si ale firmy často stěžují, že se spousta lidí, ač jazykově vzdělaných, nedokáže v cizí řeči domluvit, postrádají specializovanou slovní zásobu nebo mají problém s psaným projevem.

Doporučené weby
www.kampomaturitě.cz
www.atlasskolstvi.cz
www.vysokeskoly.cz
www.vysokeskoly.com
www.vyssiodborneskoly.com
www.tutor.cz

Nabídka jazykových kurzů je bohatá. Skupinové kurzy vyjdou levněji, většinou jsou k mání i dražší individuální kurzy, aby si zájemce o studium mohl uzpůsobit výuku svým potřebám a časovým možnostem.

Dálkové kurzy pak umožňují kontakt s učitelem přes internet a elektronickou poštu. Výslovnost lze dotrénovat na různých konverzačních hodinách s rodilými mluvčími. V nabídce je také dost kurzů zaměřených na znalosti cizího jazyka v určité oblasti, ať už v byznysu, medicíně, nebo IT. Každé zlepšení se hodí, například Bohemia Institut garantuje posun minimálně o dvě znalostní úrovně podle evropského referenčního rámce.

Dlouho nebylo jasné, zda bude pro jazykové pomaturitní studium zachován status studenta. Nakonec bude a za studenty bude zdravotní pojištění nadále platit stát, zachovávají se rodinné přídavky, daňové úlevy apod. včetně slev v dopravě, kultuře atd.

Jestliže jsou rodiče studenta ochotni připlatit, mohou zalistovat na internetu po agenturách nabízejících studium v zahraničí. Často však už je touto dobou pozdě, ale agentury už nabízejí studijní pobyty začínající v zimě. Od věci nejsou ani pracovní pobyty v cizině. Student si osvojí výslovnost a poslech.

Reklama

Výběr článků

Načítám