Hlavní obsah

Curiosity zaznamenala zatmění měsíců Marsu

Novinky, rei

Americké sondě Curiosity zkoumající povrch planety Mars se podařilo vyfotografovat zatmění dvou měsíců rudé planety. Snímky jsou tak podrobné, že jsou na nich patrné i krátery na měsíčním povrchu.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatmění měsíců MarsuVideo: NASA

 
Článek

Curiosity jev na měsících Phobos a Deimos zachytila první srpnový den s pomocí jedné z dvou kamer na jejím rameni. Čtyři desítky fotografií zpracovali pracovníci amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) do jedné videosekvence.

Snímky poslouží vědcům k dalšímu zkoumání měsíců Marsu včetně studování jejich oběžných drah. Phobos se pomalu přibližuje Marsu, zatímco dráha Deimosu se od planety postupně odklání.

Oba zmíněné měsíce jsou menší než Měsíc obíhající kolem Země, větší Phobos měří v průměru jen 22 kilometrů oproti 3476 kilometrům kolem rovníku Měsíce. Phobos je ale Marsu blíž než Měsíc od Země, které dělí střední vzdálenost zhruba 384 000 kilometrů.

Foto: ČTK/AP

Průzkumné vozítko Curiosity na Marsu

Curiosity na Marsu již déle než rok zjišťuje, zda tam v minulosti nebyl život. Nashromáždila množství poznatků naznačujících dřívější výskyt vody na Marsu a provedla i průzkumný vrtu povrchu planety.

MARS

Čtvrtá planeta sluneční soustavy pojmenovaná po římském bohu války.

  • Průměr na rovníku : 6 805 km (zhruba polovina Země)
  • Plocha povrchu: 1,448×108 km2 (zhruba čtvrtina Země)
  • Hmotnost: 6,4185×1023 (zhruba desetina Země)
  • Den na Marsu (Sol): 24 hodin, 39 minut a 35,244 sekund
  • Průměrná teplota na povrchu: -56 °C
  • Přirozené satelity: 2 (Phobos a Deimos)
  • Atmosféra: oxid uhličitý (95,32 %), dusík (2,7 %), argon (1,6 %), kyslík (0,13 %), oxid uhelnatý (0,07 %) a vodní páry (0,03 %) 

Na Zemi sonda poslala víc než 190 gigabitů dat a jen za poslední měsíc najezdila na Marsu přes 700 metrů. Nyní se nachází u své poslední destinace v okolí hory Sharp v kráteru Gale, kde má zkoumat podloží.

Reklama

Související články

Písek na Marsu je podobný tomu na Havaji

Vědci z amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) analyzovali vzorky půdy, kterou na Marsu odebrala sonda Curiosity. Zjistili, že je podobný písku,...

Výběr článků

Načítám