Hlavní obsah

Vědci objevili nový druh savce

Vědci zcela běžně objevují nové druhy zvířat, nejčastěji hmyz. Aby pojmenovali nový druh savce, navíc šelmu, se už mnoho let nestalo. Ve čtvrtek ale experti z washingtonského vědeckého centra Smithsonian Institution oznámili existenci zvířete, které pojmenovali olinguito.

Foto: Mark Gurney, ČTK/AP

Nově objevenou šelmu si vědci dosud pletli s jinými druhy.

Článek

Olinguito váží okolo jednoho kilogramu a pobývá v lesích Ekvádoru a Kolumbie. Živí se stromovými plody i menšími živočichy a vylézá především v noci, což dlouhá léta ztěžovalo jeho identifikaci. Jde o medvídkovitou šelmu.

Lidé ji samozřejmě spatřili už dříve, znají ji až sto let, pletli si ji ale s jinými podobnými zvířaty, především s rodem olingo a s druhy mývalů.

Jeden z olinguitů žil podle agentury AP dokonce před časem ve washingtonské zoologické zahradě pod označením běžného druhu savce.

Foto: Mark Gurney, ČTK/AP

Medvídkovitá šelma olinguito žije v lesích v Ekvádoru a Kolumbii.

"Objev olinguita nám ukazuje, že svět není dosud zcela prozkoumán, jeho nejzákladnější tajemství nejsou odhalena," řekl Kristofer Helgen.

Dalšími savci, které vědci před lety objevili, jsou podvodní šelma z Madagaskaru či několik druhů krys z Indonésie. Na západní polokouli se však nepodařilo nový druh savce podle Helgena popsat již 35 let.

Bassaricyon neblina

Než mohli prohlásit za nový druh olinguita, museli mu ve Washingtonu změřit lebku a prohlédnout zuby a kůži, aby je porovnali s již popsanými druhy. Ve srovnání s mývalem a nejvíce příbuzným druhem olingo je nový savec menší, má jiný tvar lebky a jeho srst je hustší, uvedli výzkumníci.

Po potvrzení objevu jej vědecky "pokřtili" jako Bassaricyon neblina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám