Hlavní obsah

Vědci stvořili nemožný materiál

Novinky, pst

Švédští vědci z univerzity v Uppsale potvrdili, že se jim podařilo stvořit nový materiál s jedinečnými vlastnostmi. Vysoce porézní látku z uhličitanu hořečnatého nazvali na počest uppsalské univerzity upsalit.

Foto: Uppsala University

Upsalit

Článek

"Na rozdíl od toho, co hlásala více než 100 let odborná literatura, jsme zjistili, že amorfní uhličitan hořečnatý lze vyrobit velmi jednoduše za nízkých teplot," vysvětluje spoluautor výzkumu zveřejněného v časopise PLoS ONE Johan Gómez de la Torre, proč se upsalit označuje za nemožný materiál.

Jeho hlavní vlastností je vysoká poréznost, která mu kromě rekordního povrchu zajišťuje především vysokou nasákavost. Velikost pórů je menší než 10 nanometrů (miliardtin metru). Samotný materiál tedy vodu neobsahuje, ale je schopen její velké množství absorbovat a nepropustit.

Foto: Uppsala University

Upsalit

Předpokládá se, že najde využití ve všech přístrojích a zařízeních, které musejí nějakým způsobem počítat s vlhkostí, kterou potřebují měřit, regulovat a odvádět, ať již jde o elektronický nebo farmaceutický průmysl. Další oblastí jsou pak speciální materiály pro odstraňování toxinů v důsledku úniků chemických látek nebo ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám