Hlavní obsah

Kometa století září víc než Měsíc, mohla by být vidět i za dne

Detailnější snímky „komety století” která by na podzim měla proletět mezi Sluncem a Zemí, pořídil Hubbleův vesmírný teleskop. Kometa by měla světelností, největší za nejméně 50 let, překonat i Měsíc v úplňku a viditelná by měla být pouhým okem. Za ideálních podmínek ji bude možné sledovat i za dne.

BEZ KOMENTÁŘE: Hubbleův teleskop vyfotil kometu století

 
Článek

Kometa C/2012 S1 (ISON) se má podle výpočtů astronomů přiblížit na 1,9 miliónu kilometrů ke Slunci - tohoto bodu dosáhne koncem listopadu. To by měla dosáhnout rychlosti 684 tisíc kilometrů v hodině. Na obloze ale bude viditelná už od října, a to až do ledna příštího roku.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) sestavil z dostupných snímků pořízených za zhruba tři čtvrtě hodiny opakující se několikavteřinovou sekvenci, aby si o ní zájemci udělali jasnější představu.

Kometu tvoří směs zledovatělého plynu a prachu, která se při průletu kolem Slunce dostatečně zahřeje na to, aby byla viditelná.

Kometu objevili ruští amatérští astronomové Vitalij Něvskij a Arťom Novičonok na CCD snímcích pořízených reflektorem projektu International Scientific Optical Network (ISON) na observatoři poblíž ruského Kislovodsku nad ránem 21. září 2012. Jejich objev potvrdila pozorování astronomů v USA.

Dráha komety je velmi podobná dráze jiné komety, která kolem Země proletěla v roce 1680 a která byla taktéž viditelná i za dne. Vědci dokonce spekulují, že tyto dvě komety mohou pocházet z jednoho mateřského tělesa.

Reklama

Výběr článků

Načítám