Hlavní obsah

Transplantace lidské hlavy je proveditelná, tvrdí italský vědec

Právo, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překážky, které dosud bránily transplantaci lidské hlavy na nové tělo, lze podle doktora Sergia Canavera z Turína v současnosti již překonat. Ve vědeckém časopise Surgical Neurology International tvrdí, že potřebná technologie existuje. Celkové náklady na takovou operaci by ale podle odhadů dosáhly až 10 miliónů eur (260 miliónů Kč).

Foto: Profimedia.cz

Transplantace lidské hlavy už nemusí být jen součástí sci-fi filmů.

Článek

Pro případnou transplantaci hlavy je mimo jiné klíčové úspěšné napojení mozku k míše.

Canaverova metoda vychází z podobných pokusů na zvířatech, které proběhly už v 70. letech minulého století. U lidí ale pokusy o propojení míchy dosud selhávaly. Podle Canavera ale prohloubení znalostí a technologického pokroku v neurochirurgii už úspěšné spojení míchy u lidí umožňuje.

„Je to můj názor, že technologie pro takové propojení teď existuje,“ napsal Sergio Canavero v magazínu Surgical Neurology International.

U případné transplantace hlavy by podle něj bylo nutné, aby obě těla, jak příjemce, tak i dárce, byla přítomna na operačním sále. Hlava musí být také ochlazena na 12 až 15 stupňů Celsia, stejně jako tělo dárce. Chirurgové musí jednat rychle a oddělit obě hlavy ve stejný čas a zvládnout připojit hlavu na dárcovské tělo při zachování krevního oběhu během jedné hodiny.

U těla dárce se předpokládá kromě zchlazení i vyvolání srdeční zástavy. Po připojení hlavy musí být srdce znovu nastartováno. Teprve pak mohou lékaři pokračovat v připojování životně důležitých systémů, především míchy.

Připojování míchy se u zvířat dařilo v minulosti s různým úspěchem. Základem je čistý řez ultratenkým nožem a následné rychlé spojení s pomocí buněčných tmelů. Canavero předpokládá, že k tomu lze využít polyethylenglykol, který byl úspěšně vyzkoušen na psech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám