Hlavní obsah

Vědci varují před digitální demencí

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí mladí lidé jsou tak závislí na elektronických zařízeních, že už si nedokážou zapamatovat každodenní detaily jako například své číslo telefonu.

Foto: Profimedia.cz

Roste počet dětí, které používají chytré telefony více než sedm hodin denně.

Článek

S varováním přišli vědci v Jižní Koreji, jedné z digitálně nejvyspělejších zemí světa. Už od konce 90. let tu řeší problém závislosti dětí a dospělých na internetu, z níž se nyní stává první stadium digitální demence. To s sebou přináší zhoršení poznávacích schopností objevující se jinak u lidí, kteří utrpěli poranění hlavy nebo jsou duševně nemocní, napsal deník The Daily Telegraph.

„Příliš časté používání chytrých telefonů a herních zařízení překáží rovnovážnému vývoji mozku,“ prohlásil doktor Bjun Gi-won z Centra pro rovnováhu mozku v Soulu.

„U silných uživatelů hrozí, že se jim levá část mozku vyvine více než pravá,“ dodal. To vede ke snížení schopnosti soustředění a paměti, což může až v 15 procentech případů znamenat předčasný začátek demence. Nejohroženější jsou děti, jejichž mozek se teprve vyvíjí.

Situace se podle lékařů neustále zhoršuje – ve srovnání s loňskem vzrostl o 18,4 procenta počet mladých od 10 do 19 let používajících chytré telefony přes sedm hodin denně.

Reklama

Související články

Neberte ochranu svého smartphonu na lehkou váhu

Komerční článek - Dnešní smartphony dokážou nahradit nejen foťák nebo mp3 přehrávač. V mnoha případech se s chytrým telefonem v kapse obejdeme i bez počítače....

Výběr článků

Načítám