Hlavní obsah

Optický trik umožní uložit na běžný disk až 1000 terabajtů

Novinky, pst

Pro představu: 1000 terabajtů dat je videozáznam o vysokém rozlišení trvající 10 let 6 měsíců, tedy asi 50 tisíc celovečerních filmů. To vše lze s novou technologií digitálního záznamu, popsanou v časopise Nature Communications, vměstnat na disk s průměrem 12 centimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informační revoluce je hojně používaný pojem, ale pro pochopení jejího rozsahu je dobré si uvědomit, že 90 % světových dat (dostupných a uložených informací) vzniklo během posledních dvou let. Proto poptávka po datových úložištích o vysoké kapacitě roste. Disky jsou sice levné, ale nízká kapacita dat je začala omezovat natolik, že je přestávají používat i běžní uživatelé.

Australští výzkumníci slibují zhuštění dat díky tomu, že se jim podařilo obejít jeden ze zákonů optiky, který limitoval kapacitu CD a DVD. Technologie tohoto záznamu je v podstatě primitivní - laserový paprsek vypaluje ve formě bodů informace přeložené do binárního řetězce nul a jedniček. Hustotu informace pak ovlivňuje síla paprsku, který určuje velikost vypálených teček.

Právě tady nastupuje Abbeho limit čili zákon, který formuloval už v roce 1873 německý fyzik Ernst Abbe. Podle něj nemůže být průměr zaostřeného světelného paprsku menší než polovina vlnové délky viditelného světla, které se pohybuje ve škále od 400 do 800 nm (miliardtin metru).

Australané však omezení překonali s pomocí nasazení dvou paprsků místo jednoho. Oba paprsky podléhají Abbeho limitu individuálně, ale společně jsou schopné vypálit menší tečku. První z nich totiž aktivuje záznam, druhý však jeho působení zároveň částečně blokuje. Ve výsledku se ohnisko zmenšuje ze stovek nanometrů na pouhých 9 nm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám