Hlavní obsah

Kvůli povodním se může zvýšit poptávka po brigádnících

Právo, jim

Škody po povodních ještě nejsou kompletně sečteny, nicméně už nyní se dá předpokládat, že na úklid spouště budou mnohé firmy potřebovat úklidové čety s jejich brigádníky.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Článek

A nejen to, někteří ekonomové už spekulují o tom, že zejména stavařské firmy by se mohly po letech paběrkování dočkat oživení, protože jejich služby budou po povodních nutné. Budou-li jako dosud opatrné s náborem pracovníků na plný úvazek, budou se opět opírat o námezdní dělníky.

S takovým názorem souhlasí i šéfka Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) Jaroslava Rezlerová. „Mohly by se oživit stavební a rekonstrukční práce, které jsou dlouhodobě v poklesu, a i když už je hlavní sezóna, zatím se jim moc nedaří,“ řekla Právu Rezlerová.

V postižených oblastech budou také zapotřebí všichni, kdo udrží koště a lopatu. Podle viceprezidenta APPS Luboše Rejchrta se dá očekávat, že poptávka po studentech a dalších brigádnících stoupne.

Firmy budou potřebovat uklidit

„Když si vzpomenu, jak to bylo v roce 2002 v Praze, tak tam byla poptávka zvýšená. Myslím si, že v krajích a regionech, které to postihlo, se to bude opakovat,“ řekl Rejchrt.

Zdůraznil ovšem, že v Praze je situace hodně specifická. Firem je v hlavním městě na malém prostoru koncentrováno mnohem více a také často disponují většími prostředky, aby si na úklid najaly externí pracovníky.

„Ve firmách budou nejprve uklízet zaměstnanci, a když to nebudou zvládat anebo když už se udělají ty nejzákladnější věci, aby se obnovila nějaká výroba, tak ty okolní prostory už budou uklízet úklidové firmy, a ty pak najímají brigádníky,“ nastínil klasický postup Rejchrt.

Prognózu částečně potvrzuje i René Kuchár (Agentura Student), podle nějž si před 11 lety pražské firmy, které byly jejich stálými odběrateli, opravdu přiobjednávaly brigádníky na čištění a vyklízení.

Veřejnému sektoru pomohou dobrovolníci a Úřad práce

„Ale že by se z ničeho nic vyrojili noví klienti, kteří by objednávali desítky brigádníků na vyklízení, tak to se nestalo ani v roce 2002. A nemohu nic takového potvrdit ani letos,“ dodal Kuchár.

Připustil, že jedna firma, s níž dlouhodobě spolupracují, má vytopené sklady a už jí zajišťují brigádníky navíc. „Ale jinak jsme to zatím nepocítili a nemám k tomu ani žádnou statistiku,“ dodal.

Brigádníky si možná budou najímat i majitelé domů, ale těm, zejména v regionech, budou spíše pomáhat dobrovolníci. „Dobrovolníci půjdou do privátního sektoru, do domácností, přímo k lidem,“ říká Rejchrt.

Dá se rovněž předpokládat, že se zapojí i ve veřejném prostoru, pomohou třeba s úklidem obecních pozemků nebo s opravami parků, dětských hřišť apod.

Obce mohou ale rovněž počítat s pracovní silou v evidenci úřadů práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí přislíbilo starostům, že na jejich žádost uvolní pobočka úřadu práce nezaměstnané, přičemž je resort zaplatí, aniž by je z registru nezaměstnaných vyškrtl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám