Hlavní obsah

Čínská kosmická loď zakotvila u orbitální stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínská vesmírná loď Šen-čou 10 se třemi kosmonauty na palubě ve čtvrtek úspěšně zakotvila u experimentální orbitální stanice na oběžné dráze, uvedl server BBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská kosmická loď se spojila s orbitální stanicíVideo: Reuters

 
Článek

K spojení vesmírného plavidla Šen-čou 10 (Božská loď) a kosmické laboratoře Tchien-kung 1 (Nebeský palác) došlo dva dny po startu čínských astronautů. Agentura Nová Čína oznámila, že automatický proces zakotvení u modulu Tchien-kung pohybujícího se na oběžné dráze byl úspěšně dokončen v 13:18 pekingského času (7:18 SELČ).

Tříčlenný tým tchajkonautů, jak Čína své kosmonauty nazývá, stráví necelé dva týdny v pokusném modulu. Jedná se o zatím nejdelší čínskou pilotovanou vesmírnou misi.

Mise Šen-čou 10 je zatím posledním krokem v plánech Číny umístit do roku 2020 na oběžnou dráhu vlastní obdobu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která ale bude šestkrát menší.

Foto: Reuters

Čínský policista u trosek nosné rakety, která vynesla do vesmíru loď Šen-čou 10

Stávající mise je pátým letem čínské rakety s lidskou posádkou od roku 2003, kdy astronaut Jang Li-wej při prvním čínském pilotovaném letu do vesmíru v kosmické lodi Šen-čou 5 čtrnáctkrát obletěl Zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám