Hlavní obsah

Kolem Země proletěl ráno asteroid, vědci jej objevili teprve v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem země v sobotu ráno středoevropského letního času proletěl asteroid o velikosti menšího nákladního vozu. Třebaže se k planetě přiblížil na čtyřikrát menší vzdálenost než Měsíc, nepředstavoval podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) žádné nebezpečí. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Vědci přítomnost asteroidu zjistili teprve v pátek

Článek

Jak NASA uvedla, přítomnost asteroidu dlouhého deset metrů, který byl nazván 2013 LR6, byla odhalena v pátek. Nejblíže k Zemi se dnes pohyboval v 6:42 středoevropského letního času, a to ve vzdálenosti 105 000 kilometrů nad Jižním ledovým oceánem jižně od Tasmánie a Austrálie.

Pohyb asteroidů kolem Země je v posledních měsících velmi častý. Na konci května proletěl kolem Země asteroid dlouhý 2,7 kilometru. Doprovázel ho i 600metrový měsíc. K naší planetě se ale přiblížil jen na 5,8 miliónu kilometrů, což je asi 15násobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. [celá zpráva]

NASA a další kosmické agentury se snaží odhalovat pro Zemi potenciálně nebezpečné asteroidy, které naši planetu od jejího vzniku před zhruba 4,5 miliardy let ohrožovaly a v budoucnosti ohrožovat nepochybně budou dál. Připomínkou této reality byla letos 15. února exploze 17 metrů velkého, shůry padajícího objektu nad Ruskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám