Hlavní obsah

Nové roboty je možné ovládat pouhou myšlenkou

Novinky, pst

Výzkumníci z University of Minnesota navrhli rozhraní, které umožňuje lidem ovládat robota pomocí myšlenek. Videozáznam zachycuje, jak člověk s helmou vybavenou senzory navádí malé vznášedlo prostorem s překážkami.

Výzkumníci z University of Minnesota navrhli rozhraní, které umožňuje lidem ovládat robota pomocí myšlenekVideo: University of Minnesota

 
Článek

Propojování mechanických zařízení nebo robotických systémů se neustále rozvíjí, aby umožnilo člověku interaktivně ovládat stroje v místech, kam se nemůže dostat, nebo pomohlo ovládat myšlenkami protetické náhrady namísto amputovaných rukou či nohou, případně celé exoskeletony v případě ochrnutých jedinců.

Tým vědců z University of Minnesota předvedl nové neinvazivní rozhraní, které zachytává myšlenky v hlavě člověka-pilota a přesně navádí dálkově řízenou quadcopteru prostorem. Technologie ukazuje pokrok ve využití elektroencefalografie, kdy helma vybavená 64 čidly, čte elektrické impulsy v mozku, jimiž pak navádí malou helikoptéru.

"Pilot myslí na sevření levé pěsti, to aktivuje neurony a příslušný signál se odešle do létajícího modelu. Pro stoupání myslí na sevření obou pěstí," vysvětluje techniku pilotáže vedoucí projektu profesor Bin On. Chce to trochu cviku, ale pět lidí (dvě ženy a dva muži) se to naučili poměrně rychle a testovací dráhu v univerzitní tělocvičně snadno zvládli.

"Naším dalším cílem je ovládání robotické paže pomocí neinvazivních signálů mozkových vln, s cílem dalšího vývoje počítačové rozhraní pro mozek," řekl severu Cnet profesor On. Dosud vyvíjené robotické paže pracují s technologií invazivního propojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám