Hlavní obsah

Na středních školách je ještě místa dost

Právo, jim

Jestliže si některý z deváťáků ještě nenašel místo pro své další vzdělávání, měl by se začít rychle rozhodovat. Na mnoha místech 2. kola přijímaček na střední školy už proběhla a vypisují se už i třetí, čtvrtá i pátá.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v prvním kole mohl zájemce o středoškolské studium poslat maximálně dvě přihlášky, nyní jich už může rozeslat libovolný počet.

Tradičně největší nabídkou oplývají střední odborné školy a učiliště. Trendy uplynulých let ukázaly, že nejvíce dětí se uchází o studium s maturitou, a lze předpokládat, že spousta maturitních oborů volná místa ještě poskytne.

Ovšem trendy se plíživě mění se státní maturitní zkouškou, která už dokázala část dětí od maturitního oboru odradit. Sítem maturitních zkoušek totiž pravidelně neprojde pětina maturantů. Navíc někde kraje coby zřizovatelé středních škol nařídily všem školám s maturitním oborem vypsat přijímačky, což také posílilo zájem o učiliště.

Ze zkušeností z předchozích ročníků vyplývá, že na maturitní obor dosáhnou i žáci, kteří si na základní škole nikterak nehlídali prospěch. Školy budou nabírat i žáky se čtyřkami na vysvědčení.

Na gymnázium už moc šancí není

Lze předpokládat, že vzhledem k majoritnímu zájmu o studium humanitních oborů bude k dispozici dostatek technických oborů, o které je obecně zájem menší. Nejtěžší je dostat se na gymnázia, která zpravidla nemají problém zaplnit veškerá místa, a tak nejsou příliš nucena 2. kola vypisovat. „Ale i na gymnázia se ještě touto dobou je možné přihlásit,“ řekla Právu Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství Národního ústavu pro vzdělávání.

Důležité je sledovat přehledy vyhlášených 2. a dalších kol. Školy je vyhlašují na svých internetových stránkách. Centrální databáze registrující celorepublikovou nabídku neexistuje. Veškeré informace o dalších kolech přijímaček zveřejňují ze zákona krajské úřady na svých webových stránkách (viz rámeček). Kraje si vedou přehledné tabulky s termíny konání zkoušek, někdy i s jejich formou. Mají povinnost je průběžně aktualizovat podle došlých nabídek z jednotlivých škol. Mnohde je stále nabídka pestrá.

Většinou se doporučuje, aby děti či spíše jejich rodiče sledovali weby průběžně. A nemusí se omezovat pouze na oblast svého kraje, protože studium s bydlením na internátu může být pro dítě také přínosem.

Chce to informace

Některým dětem se možná zhroutily sny o budoucnosti nebo jsou nyní na rozpacích, jakým směrem se vydat, když jim přijímačky nevyšly. Často to ale podle odborníků pramení z nedostatku informací, ať už se jedná o nabídku škol, anebo o uplatnění na trhu práce.

Nejvíce užitečných a přehledných informací najde každý na webu Národního ústavu pro vzdělávání www.infoabsolvent.cz. Pohyb na serveru je velice intuitivní a je zde vše potřebné. Jsou zde i videoukázky z praxe na školách a orientační test, který ve finále doporučí, jakým směrem se vydat. Nechybějí ani údaje o tom, jaké má absolvent šance na získání zaměstnání.

Poradit může také odborník z Národního ústavu pro vzdělávání na lince 274 869 698.

Kde najdete nabídky přijímaček na webu?
Praha: http://skoly.praha-mesto.cz/
Střední Čechy: www.kr-stredocesky.cz/ v pravém sloupci
Jihočeský: www.kraj-jihocesky.cz/ v levém sloupci dole
Plzeňský: www.plzensky-kraj.cz/cs/
Karlovarský: www.kr-karlovarsky.cz/ v rubrice Aktuálně
Ústecký: www.kr-ustecky.cz/skolstvi.asp v levém sloupci
Liberecký: www.edulk.cz, odkaz v základní orientační liště
Královéhradecký: www.sipkhk.cz/podpora-rizeni/
Pardubický: www.pardubickykraj.cz/pro-verejnost/
Vysočina: www.kr-vysocina.cz/skolsky-portal.asp
Jihomoravský: http://www.jmskoly.cz/organizace/org-1270
Olomoucký: www.kr-olomoucky.cz/prijimaci-rizeni-cl-503.html
Moravskoslezský: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/
Zlínský: http://www.zkola.cz/zkedu/

Reklama

Výběr článků

Načítám