Hlavní obsah

V Ostravě zkoušejí nanonástřiky, které pročišťují vzduch

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Větší bezpečí před bakteriemi pro pacienty i zaměstnance ostravské Městské nemocnice (MNO) má zajistit unikátní nanonástřik nové sanitky, kterou si zdravotnické zařízení pořídilo za více než jeden milión korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pracovníci firmy NanoGT ve čtvrtek zbrusu novou sanitku v ostravské městské nemocnici postříkali speciálním nanonástřikem proti mikroorganismům.

Článek

Speciální nástřik, který jinde v republice zatím nebyl použit, si ostravská městská nemocnice vyzkoušela už na některých svých odděleních pro zajištění vyšší hygieny a čistoty.

„Je to revoluční metoda. Její fungování u nás otestoval Zdravotní ústav a ukázalo se, že jsme dosáhli více než padesátiprocentního zlepšení mikrobiální čistoty ovzduší na odděleních JIP a ARO,“ sdělil ředitel MNO Tomáš Nykel.

Dodal, že čtvrteční nástřik nové sanitky, která bude sloužit pro dopravu raněných, nemocných a rodiček, vyšel nemocnici na čtyři tisíce korun.

„Plánujeme, že bychom tímto nástřikem nechali ošetřit i další naše sanitky. Nyní však zjišťujeme, na kolik by nás to, že bychom přešli na nanotechnologickou údržbu, finančně vyšlo. Pokud se to ekonomicky nemocnici vyplatí, tak tento nástřik začneme využívat, jelikož je to zvýšení komfortu a hlavně to ušetří práci personálu záchranné služby,“ plánoval Nykel.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Aplikace nanonástřiku do sanitky

Nanonástřiky podle nemocnice ochrání pacienty před kontaktními nákazami, výrazně snižují napadení organismů s oslabenou imunitou nežádoucími bakteriemi a zabraňují také následným komplikacím.

Podle Jaromíra Hanačíka, který je ředitelem společnosti, jež nanotechnologii v městské nemocnici aplikuje, vydrží nástřik fungovat minimálně po dobu 24 měsíců. „Suspenze, kterou máme, je koloidní roztok titanu a stříbra. Je tam i voda sloužící jako médium, aby se to mohlo nanášet. Aby roztok začal fungovat, musí na něj začít působit světlo. V tu chvíli zde dochází k oxidaci, tedy ke spalování všech mikroorganismů, a tím vlastně k samotné dezinfekci,“ popisoval metodu Hanačík.

Čisticí prostředky nástřik nezlikvidují

Dodal, že účinek je okamžitý. „Navíc je nanonástřik vysoce chemicky odolný. To znamená, že se na něj mohou používat i čisticí prostředky a účinek se neztratí. Nicméně doporučujeme prodloužit intervaly mezi jednotlivými čištěními,“ vysvětloval novinku ředitel společnosti.

Pražská firma začala metodu zkoušet v Moravskoslezském kraji proto, že jde o region s nejvyšším výskytem smogu v republice. „Příští týden plánujeme aplikaci nástřiku v mateřské škole ve Frýdku-Místku, kde mají hodně dětí s alergiemi a astmatem. Plánujeme také nabídnout metodu i běžným uživatelům za dostupné ceny,“ upřesnil ještě ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám