Hlavní obsah

Superpšenice vybavená 10 000 let starými geny má nakrmit svět

Právo, pst

Obavy z budoucích hladomorů s přibývající lidskou populací a rostoucími náklady na jejich produkci může zažehnat úspěch britských vědců. Podle BBC se jim podařilo vyvinout nový druh pšenice, který má až o 30 procent vyšší produktivitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z cambridgeského Národního ústavu zemědělské botaniky zkombinovali pravěkého předchůdce pšenice se současnými odrůdami. Výsledná odrůda obilných klasů je mohutnější a také odolnější. K tomu bylo zapotřebí genetické manipulace, která přenesla vybrané sekvence genomu 10 000 let staré rostliny na její moderní verzi.

Ovšem superosivo zatím ještě nějaký ten pátek nebude k dostání.

Zbývá ještě nejméně pět zkoušek, než novou odrůdu schválí regulační úřady. Britští pěstitelé proto apelují na oficiální místa, aby tento proces urychlila. Pšenice je přitom poměrně významná plodina, protože z ní pochází jedna z každých pěti zkonzumovaných kalorií ve světě.

Nárůst produktivity by byl nesmírně významný, protože v posledních pěti letech v této oblasti k žádnému navýšení nedošlo. Letošní úroda navíc vypadá nepříznivě a zřejmě se dotkne i navazující produkce potravin, protože britský výrobce Weetabix kvůli tomu již osekal vlastní sortiment.

Reklama

Výběr článků

Načítám