Hlavní obsah

Američan má robotické ruce ovládané mobilem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Američan Jason Koger, jemuž lékaři před pěti lety po těžké autonehodě amputovali obě ruce, musel neustále jezdit za doktory, když potřeboval upravit úchyty na svých takzvaných bionických protézách. Nyní už nemusí, protože si vše může zařídit prostřednictvím aplikace na svém mobilním telefonu, uvádí agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Američan, jemuž amputovali ruce, ovládá svoje protézy mobilem

 
Článek

Moderní protézy ruky, takzvané i-limbs (i-končetiny), vyvinula britská firma Touch Bionics, která se opírá o bioniku, což je obor, který v technice využívá znalosti z fungování živých organismů. Její protézy tak věrněji kopírují svalový pohyb skutečných rukou.

Jak AP informovala, Koger v těchto dnech předvedl, jak si pomocí stylusu a iPhonu vybral prostřednictvím dané aplikace jeden ze 24 vzorů pohybu, jež mu subjektivně nejvíce vyhovují. "Před pěti lety jsem si sám nemohl navléknout kalhoty," řekl 34letý Koger. Dnes chodí na lov a dělá věci, u nichž by si předtím nikdy nedokázal představit, že jich kdy bude znovu schopen.

Od amputace rukou v předloktí vyzkoušel Koger řadu nejrůznějších protéz. Ty poslední již byly velmi pokročilé. Takzvané myoelektrické protézy, které reagují na elektrické impulsy generované zbývajícími svaly v pažích, mu umožňovaly přesnější pohyby. Každý z nich ale musel konzultovat se specialistou, který mu pomáhal nastavovat funkci protéz, aby mohl udělat tak "obyčejnou" věc, jako je například podání ruky.

Ruku si přeprogramuje

Vždycky ale přicházel na to, že to není "úplně ono". Řešení přinesla až mobilní aplikace, která mu umožňuje ruku přeprogramovat. "I-končetina" umožňuje, aby se prsty a palec pohybovaly nezávisleji než doposud a lépe uchopovaly vybrané předměty. A to díky motůrkům v každém prstu, i palci, což předchozí protézy neměly.

U protéz horních končetin je ovšem nezanedbatelná i finanční stránka věci - jednoho pacienta vyjde na zhruba 100 000 dolarů (necelé dva milióny Kč), což zdravotní pojišťovny ani zdaleka nepokryjí. Koger ale měl štěstí, že protézy dostal od firmy zadarmo výměnou za předvedení jejich kvalit.

Reklama

Výběr článků

Načítám