Hlavní obsah

Dopady technologií můžeme zatím jen odhadovat, varuje expert

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S moderními technologiemi se člověk seznamuje postupně a drží si odstup. Na děti mají vliv už ve věku tří až čtyř let. Jak ovlivní jejich životy, je zatím otázkou.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ilustrační foto

Článek

O rizicích spojených s technologiemi toho zatím moc nevíme, připouští Michal Miovský z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty v Praze. Podle něj by byla hloupost vývoj brzdit, počítače pomáhají a zjednodušují práci. Přesto by si společnost měla uvědomit, že technologie změní životní styl.

Podle Miovského zatím není prokázáno, kdy vzniká závislost, ale mezních je už 20 až 25 hodin týdně. Jestliže se dítě baví 40 hodin týdně, pak už je prokázána „vazba s negativními důsledky“. Těmi může být narušení denního rytmu, spánková deprivace, zhoršení orientace v čase a prostoru, v extrémních formách i zanedbávání hygieny a výživy.

„Kritická mez se týká dětí ve věku 12 až 18 let, ale věková hranice se bude posouvat. Tak jako v 90. letech jsme se bavili o konopí, tehdy to byli mladí dospělí, dnes ti lidé stárnou, počet uživatelů narůstá, už jsou to děti. Fenomén se začíná chovat jinak,“ nastínil další možný vývoj Miovský.

Stejně tak je prý podle něj třeba si uvědomit, že internetová svoboda je neregulovatelná a jakákoli regulace si bude z podstaty říkat o prolomení. „Prolamování regulace je adrenalinový sport, stejně jako jsme si v 90. letech museli zvykat na sprejery.“

Co bude dál?

Upozornil, že děti už mají problém se zpracováváním informací. Klikají na různá témata, aniž by s nimi dále pracovaly. Lidé mohou být i mnohem snáze manipulovatelní. „Když si zajedete na americký venkov, narážíte na to, že lidé čtou bláboly a bezvýhradně to přijímají,“ řekl Miovský.

Dalším rizikem je absence neverbální komunikace. Uživatel ukáže jen to, co chce, ostatní podle jeho přání musí reagovat, přitom je možné kdykoli skrýt identitu. S tím souvisí i větší agrese a vulgarita, která by se při setkání z očí do očí neprojevila.

Problém, a to už popsaný, je zhoršující se slovní zásoba a stylistika. Pokles fyzické aktivity se zase odrazí v podobě bolesti zad nebo obezity. Spekuluje si i nad tím, zda neexistuje spojení mezi užíváním technologií a zvýšenou úzkostností a depresemi.

Hlídat se mají i rodiče

Závislost pak bude mít podle Miovského vliv i na pracovní výkon, nezdravý uživatel bude chodit do práce pozdě, bude nesoustředěný a sníží se mu výkon.

A to je začátek. „Co je dnes, jsou hračky oproti tomu, co tu bude za pět deset let, podkožní čipy apod.,“ uvedl Miovský.

Velký problém má ale s rodiči. „Základní návyky získáváme všichni v rodině. Když sedíme u oběda a rodiče odbíhají s telefonem, chodí a kompulzivně vyřizují poštu – to jsou ty vzory,“ řekl Miovský, podle jehož zkušeností rodiče často ani neumí dětem říci „dost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám