Hlavní obsah

První angličtí osadníci v USA z hladu jedli lidské maso, dokázali vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Angličtí osadníci, kteří se v roce 1609 usadili v severní Americe, trpěli hladem, to vědci věděli, nyní však odhalili tajemství, jak se jim podařilo přežít. Uchýlili se ke kanibalismu. Potvrdili to antropologové, kteří zkoumali ostatky čtrnáctileté dívky z osady James Fort ve Virginii.

Vědci ukázali lebku dívky, která se stala obětí kanibalismuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Na kostech našli neobvyklé rány, které odpovídají způsobu, jakým se porcuje zvířecí maso, uvedla BBC.

O tom, že se někteří osadníci uchýlili ke kanibalismu, aby přežili, se spekulovalo, kosti jsou ale prvním důkazem. Vědci ze Smithsonovského národního muzea ve Washingtonu věří, že osadníci maso mrtvé dívky využili, aby přečkali zimu 1609/1610. Toto období historici nazývají Starving Time.

Osadníci neměli přes zimu nic k jídlu. Sami toho pěstovali jen málo a půda, kterou vybrali, nebyla nijak úrodná. Nedařil se zřejmě ani obchod s Indiány. Byli závislí na dodávkách z Evropy.

Je známo, že nejprve snědli koně, kočky, psy, později jedli i myši a hady. Někteří, aby utišili hlad, jedli i své kožené boty. Podle vědců je pravděpodobně, že čtrnáctiletá dívka nebyla jedinou, již ostatní snědli. Vysvobození přišlo až po šesti měsících, kdy zakotvila loď se zásobami. Z 500 obyvatel osady zůstalo 60.

Foto: Profimedia.cz

Na fotografii lebky jsou patrné záseky. Vpravo odhadovaná podoba dívky

Rány na lebce

Kostry, včetně lebky čtrnáctileté obyvatelky osady, našli vědci loni. „Bylo tam mnoho záseků, na čele, temeni, nohách. Bodná rána v levé části hlavy svědčí o tom, že se chtěli dostat k mozku,“ řekl forenzní antropolog Doug Owsey.

Z hlavy byl odstraněn i jazyk a lícní svaly. „Ti lidé byli v zoufalé situaci, žádné maso nesmělo přijít nazmar,“ doplnil. Poznamenal, že maso z hlavy zvířat bylo v 17. století považováno za delikatesu, proto lidé logicky využili toto maso i na lidské oběti.

Vědec také uvedl, že vzhledem k tomu, že ženy tvořily většinu obyvatel pevnosti, je možné, že rány způsobila žena. Rány jsou podle Owseyho velmi neprofesionální a váhavé.

Na co dívka zemřela, není známo. Výzkumy nalezených kostí ukázaly, že byla Angličanka a kdysi byla velmi dobře živena, především masem, což znamenalo, že byla ze zámožné vrstvy obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace ze života obyvatel kolonie Jamestown

James Fort byla založena v roce 1607 a je to nejstarší část Jamestownu. Kolonie byla založena ve Virginii. Byla první anglickou kolonií, která přežila těžké začátky osídlení kontinentu. Místo začínalo se 105 obyvateli, jejich počet ale první roky dramaticky klesl. Především proto, že z Anglie přijeli především šlechtici, kteří neuměli ani nebyli ochotní pracovat.

Místo, které vybrali, nebylo navíc vhodné, byla to bažina plná komárů a nedalo se v ní lovit. Kolonie měla velký problém s pitnou vodou.

Angličany do USA posílal král Jakub I., aby se země podílela na kolonizaci kontinentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám