Hlavní obsah

Lékaři v Ostravě rehabilitují šestnáctiletému chlapci mozek

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Řidičský průkaz. To je „hnací motor“ šestnáctiletého Stanislava Nykše z Bílovce, který před šesti lety prodělal mozkovou příhodu, po které ochrnul na levou polovinu těla.

Foto: Pavel Karban, Právo

Stanislav Nykš věří, že díky unikátní léčbě jednou usedne za volant.

Článek

Před pár měsíci slyšeli jeho rodiče o revoluční metodě založené na rehabilitaci mozku, nikoli těla.

Její objevitel, americký profesor David M. Morris z Alabamské univerzity, ji nazval CI Therapy. Jako jedinou ve střední Evropě ji poskytují Sanatoria Klimkovice nedaleko Ostravy. Právě tam už Standa absolvoval třítýdenní léčbu.

Tu autoškolu udělám a budu sám řídit.
Stanislav Nykš

„Je to mnohem lepší než na začátku. Dneska už udělám plno věcí, které jsem před měsícem nezvládl. Například už levou rukou rozsvítím světlo,“ raduje se z dílčích úspěchů mladík, který letos dokončuje 9. třídu základní školy.

„I spolužáci si všimli, že už zvládnu více věcí,“ podotkl s tím, že kromě rodiny mu právě kamarádi fandí v úsilí vrátit levou polovinu těla co nejvíce k normálu. „Tu autoškolu udělám a budu sám řídit,“ věří nesmělý mladík.

Jednoduchou, ale přitom unikátní metodu nuceně navozené terapie CI Therapy mohou podstoupit pacienti po cévních mozkových příhodách, nemocní s roztroušenou sklerózou nebo lidé po traumatickém poškození mozku.

Laicky řečeno, jde o to uvést do chodu nevyužité, dosud spící kapacity nepostižených částí mozku. Princip je jednoduchý.

Problém s náklady

Při cvičení postižené ruky či nohy jsou do nich vysílány signály, které si zdravý mozek postupem času začne opět ukládat, ale do nového centra, jež si vytvoří ve své fungující části. Neustálým opakováním je pak schopen je sám nakonec ovládat.

„Zdravá končetina se zafixuje a pacient je veden k tomu, aby používal právě jen postiženou končetinu. Metoda funguje na principu neuroplasticity mozku, kde zjednodušeně řečeno opakováním pohybů postiženou končetinou nastanou strukturální a funkční změny v mozku a funkce končetiny se může obnovit,“ popsala neuroložka Margaréta Krupová.

„Metoda nezajišťuje návrat funkce ruky či nohy do úplného normálu, ale její zlepšení. Pod dohledem fyzioterapeuta pacient provádí opakovaně jednoduché úkony postiženou končetinou a potom procvičuje praktické činnosti, které ve svém běžném životě potřebuje,“ dodala Krupová.

Když vidíte, jak je sám nadšený z toho, co už udělá levou rukou sám, tak se na peníze nemůžete dívat.
Erika Nykšová

Standa je jedním z prvních pacientů, kteří v Klimkovicích CI Therapy podstoupili.

„Tři týdny, co jsou lidé u nás, musí cvičit dvě a půl hodiny. Dělají různé drobné úkony, jako je přemisťování kostek nebo korálků,“ vysvětlila fyzioterapeutka Jana Lazecká. Upozornila, že v rehabilitaci musí lidé pokračovat i po ukončení třítýdenního cyklu v lázních.

„My je to naučíme a oni pak s námi sepíší dobrovolnou dohodu, ve které se zavážou, že budou rehabilitovat i doma. Od nás dostanou návod, co mají dělat a v jaké intenzitě,“ připojila.

Přestože se jedná o jednoduchou metodu, pacienti si musí rehabilitace hradit sami. „Náklady, to je největší problém,“ povzdychla si Standova maminka Erika Nykšová, která jezdí se synem na každé cvičení.

„Ale za to všechno to stojí. Standa je hrozně šikovný, každý den jsou vidět pokroky, a když vidíte, jak je sám nadšený z toho, co už udělá levou rukou sám, tak se na peníze nemůžete dívat,“ poznamenala chlapcova matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám