Hlavní obsah

Vědci zachytili stopy po nejsilnější explozi hvězdy od velkého třesku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nashville

Astronomové našli stopy po největší explozi hvězdy od velkého třesku. Představuje je nově objevená třída extrémně dlouhých záblesků gama paprsků. O převratném zjištění informovali tento týden na Huntsvillském symposiu o paprscích gama v Nashvillu, uvedl deník Los Angeles Times.

Astronomové odhalili největší explozi hvězdyVideo: NASA

 
Článek

„Myslíme si, že jsme opravdu objevili nový druh výtrysku paprsků gama, a přirozeným vysvětlením je, že vznikly ze zhroucení hvězdy, o jakém se dříve nemluvilo,“ řekl britský astronom Andrew Levan z Warvické univerzity v Coventry.

Výtrysky gama paprsků jsou nejjasnějšími explozemi ve vesmíru a většinou doprovázejí zhroucení extrémně hmotné hvězdy, která se promění v černou díru.

Dosud vědci evidovali jen dva typy emisí gama paprsků: krátké, většinou do dvou sekund, a dlouho trvající, obvykle 20 až 50 sekund, ale někdy i několik minut.

Družice Swift, kterou vypustila NASA v roce 2004 s cílem zachycovat aktivity ve vesmíru projevující se emitováním velkých množství energie, ale zachytila nový typ výtrysků, které trvaly i hodiny, řekl Bruce Gendre z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum.

První takový výtrysk GRB 101225A v mlhovině Andromedy zaznamenala sonda  na Vánoce v roce 2010. Vědci si původně mysleli, že paprsky byly vyzářeny, když kometa nebo asteroid dopadl na neutronovou hvězdu, neboť neznali vzdálenost této události. Když ale použili Hubbleův vesmírný teleskop a teleskop v chilské observatoři Paranal spolu s teleskopem Gemini na Havaji, ukázalo se, že jde o sedm miliard světelných let, což znamená, že muselo jít o velmi silnou emisi, když září tak jasně v takové dálce.

Podobné podivné jevy byly zdokumentovány ještě dvakrát. Podle vědců vycházejí z masivních modrých superobřích hvězd, které jsou tisíckrát větší než naše Slunce a mají průměr stovek miliónů kilometrů, uvedl Levan. Těžší jsou ale jen dvacetkrát než Slunce. Gama paprsky vyzáří při kolapsu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám