Hlavní obsah

V Ostravě se bouří studenti, chtějí sloučit univerzity

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Velké emoce provázejí plánované sloučení dvou státních ostravských univerzit. Několik studentských organizací i na národní úrovni společně se Stavovskou unií studentů Ostrava (SUS) vydaly v úterý prohlášení, kterým podporují plánované sloučení Ostravské univerzity (OU) s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO) v roce 2015.

Foto: Milan Malíček, Právo

VŠ Báňská by se měla sloučit s Ostravskou univerzitou v roce 2015.

Článek

Studenti prohlášení zaslali oběma rektorům ostravských univerzit, ale také ministrovi školství Petru Fialovi. Reagují tak na zhruba před měsícem zadrhnutá jednání mezi rektory. Bojí se, že vznik „superuniverzity“ je ohrožen. Chtějí, aby se v projektu dále pokračovalo.

„Není nám lhostejná budoucnost univerzit a města. Tento projekt je velmi důležitý a potřebný pro další rozvoj celého regionu. Jsme přesvědčeni, že je v jeho realizaci třeba pokračovat a budovat tak konkurenceschopnou univerzitu nabízející špičkové zázemí nejen pro vědu a výzkum, ale také pro samotné studenty,“ píší ve svém prohlášení studenti. Dodávají, že je nutné, aby došlo k diskusi o podobě nové univerzity napříč celou akademickou obcí včetně studentů, k čemuž podle nich stále nedošlo.

Studenti chtějí rovnocenné sloučení univerzit 

Studenti vidí jedinou možnou variantu vzniku společné univerzity v rovnocenném partnerství škol. „Variantu pokračování projektu přidružením jedné univerzity k druhé považujeme, mimo jiné také s ohledem na zpracované analýzy a odborné podklady, za nepřijatelnou,“ zdůrazňují studenti v prohlášení, které má Právo k dispozici.

S takovou variantou totiž nečekaně před měsícem přišel rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák. Ostravská univerzita v čele s rektorem Jiřím Močkořem nerovnocenné spojení ale zcela odmítá.

„Aktivitu studentů obou univerzit vítám. Sloučení škol podporujeme, ale pouze na rovnocenné partnerské úrovni,“ řekl rektor OU Jiří Močkoř. Podle rektora VŠB Ivo Vondráka to však není možné. „V žádném případě se nebráníme dalšímu sbližování obou škol. My jen nechceme zaniknutí Vysoké školy báňské a vznik nové instituce. Se studenty komunikujeme a chystáme další schůzky,“ reagoval v úterý odpoledne rektor Vondrák.

Na sloučení univerzit vloni dal stát již 30 miliónů korun

Na vznik ostravské „superuniverzity“ přitom ministerstvo školství vloni dalo 30 miliónů korun a nadále sloučení škol podporuje. Kromě prohlášení chystá ostravská stavovská unie studentů informační kampaň pro vysokoškoláky o celém projektu a následně také studentský průzkum, jehož výsledek by měl být znám v polovině května.

Podle mluvčího ministerstva školství Marka Zemana o samotném sloučení ostravských univerzit nerozhodují školy, ale Parlament ČR. „Samotný úspěch integrace je však samozřejmě podmíněn podporou ostravské akademické obce,“ uvedl mluvčí ministerstva školství Marek Zeman.

Na OU studuje nyní na šesti fakultách kolem 10 tisíc studentů. Vysoká škola báňská má sedm fakult s přibližně 25 tisíci vysokoškoláky.

Reklama

Výběr článků

Načítám