Hlavní obsah

Letošní ostravský majáles je plný novinek

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Největší studentský svátek se v letošním roce v Ostravě odehraje nejen v novém prostředí, ale také se spoustou novinek. Již podruhé majáles společně připravují studenti Ostravské univerzity (OU) a Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) v rámci projektu sbližování škol. Akce však má v Ostravě tradici již 19 let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vloni se poprvé domluvili studenti obou ostravských univerzit a majáles zorganizovali společně.

Článek

Kromě toho, že hudební kapely vystoupí už na čtyřech scénách, tak se studentský majáles přesouvá z historického centra Ostravy do národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice. Rozhodli o tom v internetové anketě samotní studenti obou ostravských univerzit.

„Majáles vypukne 24. dubna tradičním průvodem masek. Tentokrát však masky nepůjdou z centra města na Slezskoostravský hrad, ale zamíří přes Novou Karolinu až do Dolní oblasti Vítkovic,“ uvedla za organizátory studentka Jaroslava Kořená.

Dodala, že majáles je třetí největší akcí konanou v Moravskoslezském kraji. „Po festivalu Colours of Ostrava a Dnech NATO. Vloni jej navštívilo 15 tisíc lidí, letos i díky novému prostoru doufáme až v 18 tisíc posluchačů,“ plánovala studentka.

J.A.R., Mandrage, Toxique...

Na čtyřech hudebních scénách vystoupí například skupina J.A.R., Mandrage, Toxique, Vypsaná fixa či anglický Freestylers a slovenská kapela Para.

Foto: Stavovská unie studentů Ostrava, Právo

První společný majáles dvou ostravských univerzit vloni navštívilo 15 tisíc lidí.

„Další letošní novinkou bude čistě studentská scéna. Na ní budou vedle hudebních vystoupení představeny i další studentské umělecké projekty. Studentská stage má nabídnout mladým začínajícím umělcům možnost prezentovat se před několika tisíci lidmi a zároveň neocenitelnou zkušenost,“ sdělila dramaturgyně majálesu Gabriela Kožušníková.

Dodala, že milovníci mobilních technologií zase určitě uvítají novou mobilní majálesovou aplikaci. „Díky ní budou mít k dispozici aktuální informace o majálesu, mapu areálu, program, ale i další věci.“

Nejen hudba

Chybět nebude ani studentské městečko prezentující studentské organizace, které působí na ostravských univerzitách, a další novinky v podobě soutěže v kreslení graffiti s majálesovou tematikou Graffiti battle a netradičně pojatá taneční zábava Silent disco.

Studenti také novináře upozornili, že v rámci studentského svátku probíhají po celý duben další doprovodné akce. „Program je pestrý, za zmínku stojí velká jarní cyklojízda Ostravou, která startuje 20. dubna na Nové Karolině,“ doplnila Kořená s tím, že nabídku majálesu zpestří i různé slevy, které zajistili partneři akce.

Rozpočet festivalu je letos podobný jako vloni a to zhruba dva milióny korun. Podle studentů jej uhradí zčásti vstupné na akci, dotace, ale i finanční podpora partnerů. Lístek na majáles stojí v předprodeji 70 korun a na místě pak stovku. Bližší informace o majálesu i doprovodných akcích zaměřených na sport i kulturu najdou zájemci na stránkách www.majalesostrava.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám