Hlavní obsah

V Indickém oceánu našli zbytky ztraceného světadílu

Fragmenty dávného světadílu jsou pohřbeny pod hladinou Indického oceánu, zjistili vědci, o jejichž studii informovala BBC. Našli důkazy existence zemské masy, která čněla nad hladinou moře v období zhruba před dvěma miliardami až 85 milióny let.

Foto: Profimedia.cz

Písek z pláží ostrova Mauritius obsahuje zirkon značného stáří.

Článek

Ještě před asi 750 milióny let byla pevnina v této oblasti soustředěna do jediného kontinentu jménem Rodinie. A přestože dnes dělí světadíly tisíce kilometrů oceánu, tehdy například Indie přímo sousedila s Madagaskarem. Poté se začala pevnina drobit na menší díly a vedle mikrokontinentů, které se zachovaly dodnes (Patagonie, Západní Arábie) vznikla také Mauritia. Tento pruh země se postupem času rozdrobil a zmizel pod hladinou v době, kdy se začaly formovat ostatní kontinenty do tvarů, jak je známe dnes.

Vědci nyní tvrdí, že našli úlomky tohoto mikrokontinentu, a to na základě studia zrnek písku na plážích ostrova Mauritius. Ta totiž obsahují nejen zbytky vulkanické erupce, k níž došlo zhruba před devíti milióny let, ale také minerály mnohem staršího data.

Profesor Trond Torsvik z univerzity v norském Oslu prohlásil: „V písku na pobřeží jsme našli zirkon, který je typický pro kontinentální kůru. Pochází z velice dávné doby.“

Zirkon je nejstarší minerál na Zemi. Stáří vzorků z Mauritia se pohybuje mezi 600 milióny až téměř dvou miliard roků. Výzkumný tým se domnívá, že jde o pozůstatky dávné pevniny, které byly na povrch vyvrženy při erupci sopky.

Zbytky zaniklého kontinentu se podle profesora Torsvika nacházejí asi 10 kilometrů pod ostrovem Mauritius a pod pruhem Indického oceánu. Paprsky Slunce na něj svítily po milióny let od prekambrijské éry, kdy na naší planetě život neexistoval, až po období dinosauří nadvlády.

Zhruba před 85 milióny let, když se Indie začala vzdalovat od Madagaskaru do míst, kde jsme na ni zvyklí dnes, mikrokontinent Mauritia se roztrhl a nakonec zmizel pod vlnami. Malé části nicméně mohly přežít.

„Takové Seychely jsou vlastně kus granitu nebo kontinentální kůry, který si hoví prakticky uprostřed Indického oceánu,“ vysvětlil profesor Torsvik. „Ale před dávnými věky si hověl severně od Madagaskaru. A my tvrdíme, že mohlo jít o mnohem větší území, jehož fragmenty jsou nyní rozesety po celém oceánu,“ dodal.

Ke zjištění, co všechno zbylo ze ztraceného světadílu, je potřeba další výzkum. „Musíme získat seismická data a udělat si představu o struktuře. To by byl nezvratitelný důkaz. Nebo můžeme vrtat, ale to by stálo moc peněz,“ uzavřel vědec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám