Hlavní obsah

Delfíni se oslovují jmény, dokáží se i představit

Právo, los

Delfíni svým pískáním spolu mluví, a dokonce se dokážou navzájem oslovovat jménem či se představit. K tomuto závěru došli biologové ze Sarasota Dolphin Research Program na Floridě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejzřetelnější je podle nich volání konkrétních jmen milovaných, když byli od sebe při pozorování odděleni. Jménem je v řeči delfínů napodobení charakteristického individuálního pískání vytouženého jedince.

„Když postrádali delfína, na nějž byli nejvíc zvyklí a s nímž se chtěli znovu shledat, napodobovali jeho ,podpis‘, tedy zvuk jeho pískání,“ řekla autorka delfíní studie Stephanie Kingová z University of St. Andrews.

Delfíni si podle ní vyvinuli vlastní hvizd, jenž jim slouží jako podpis či jméno při kontaktu s jinými delfíny. Tím bezpečně poznají jeden druhého až na 20 kilometrů.

Nejvíce vysílají své jméno, když jsou od sebe odděleni matka a její potomek, ale i samčí kamarádi, a to vždy přátelsky, nikdy jako výhrůžku či pokus zastrašit. „Hej vy! Jsem dospělý delfíní samec George, nechci vám ublížit!“ tlumočili vědci v nadsázce obsah pískotu, jímž se delfíni častují při setkání v moři.

Dřívější studie prokázaly pozoruhodnou inteligenci těchto savců. Posledních 50 miliónů let vykazují neustálé zvyšování objemu mozku a v tomto směru je na planetě předbíhá jen člověk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám