Hlavní obsah

Účastníci pomaturitních jazykových studií nemusí o status studenta přijít

Právo, jim

Sněmovna bude znovu rokovat, jak přistupovat ke studentům, kteří se zapojují do jednoletého pomaturitního studia jazyků. Ještě za éry Josefa Dobeše (klub VV) se rozhodlo, že tito studenti nebudou moci od příštího školního roku užívat status studenta. Dnes ale poslanci navrhují, aby se rozhodnutí zrušilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze poslanecké sněmovny

Článek

Zbavení studentů statusu studenta by totiž pro ně znamenalo značné komplikace, které by je od studia odrazovaly. Pro většinu je totiž důležité, že si zatím nemusí platit zdravotní pojištění. Studentský status ale nese také další výhody, ať už slevy na daních nebo v dopravě či na různé akce, výhody při pracovním poměru apod. Jazykové kurzy přitom znamenají další výdaje – většinou mezi 20 až 25 tisíci korunami ročně.

Nejhlasitěji se proti záměru zrušit pomaturitní status studenta ozvaly jazykové školy. Sdružení pro zachování pomaturitního studia jazyků spolu s asociacemi jazykových škol tvrdí, že jejich kurzy navštěvuje až pět tisíc studentů ročně. Za posledních dvacet let se díky nim zdokonalilo v cizím jazyce na sto tisíc lidí. Nyní se ale školy obávaly rázného úbytku studentů.

Jen polovina umí mluvit cizí řečí

Podle koaliční poslankyně Dagmar Navrátilové (LIDEM) vláda není studentským statusům nakloněna, protože znamená pro ministerstvo práce výdaje. Sama je jedním z mnoha poslanců čtyř parlamentních stran, kteří se pod novelou zákona podepsali.

Průzkum Eurobarometer provedený na vzorku 27 tisíc Evropanů pasoval Česko ve znalosti jazyků na 19. místo mezi 27 státy EU. Jen 49 procent Čechů zvládne komunikovat v alespoň jednom cizím jazyce.

Přitom ale 53 procent Evropanů používá jazyky v práci a 45 procent z nich je přesvědčeno, že díky znalosti jazyků získali lepší zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám