Hlavní obsah

Jak skončí vesmír? Uprostřed něj se zrodí nový, předpovídají vědci

Vědci zkoumající vlastnosti Higgsova bosonu přišli se scénářem pravděpodobného konce našeho vesmíru. Podle nich se za miliardy let uprostřed nestabilního kosmu zrodí nový vesmír, který ten náš nahradí. Výzkumníci provádějí výpočty, které se tzv. božské částice týkají. Higgsův boson má vysvětlovat existenci veškeré hmoty ve vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Elementární částice, jejíž existence byla vědci předpovězena a po níž pátrá obří urychlovač částic LHC, má zřejmě významný vliv na hmotu ve vesmíru, mohla by vysvětlit původ hmotnosti částic. Poté, co se vědci Higgsovu bosonu dostali na stopu, začínají rozvíjet teorie o tom, co všechno by s jeho existencí mohlo souviset.

Jedna z teorií předpokládá možnost, že vesmír existuje v cyklech, v nichž se pokaždé za nějaký časový interval kosmický prostor obnoví. „V nestabilním vakuu vznikne nepatrná bublina, která se začne rozpínat rychlostí světla a smete všechno, co jí bude stát v cestě,“ řekl BBC Joseph Lykken z laboratoře Fermi, která se zabývá výzkumem elementárních částic.

Lidé nemusí mít obavy. Až se tento scénář začne odehrávat, Slunce i Země už dávno nebudou existovat.

Pokud se teorie vakuové nestability potvrdí, oživí se tím letitá myšlenka, že vesmír, který podle nejobecněji přijímané teorie vznikl po Velkém třesku, je svou zatím poslední verzí v neustálém cyklu událostí.

„Myslím, že tato hypotéza získává víc a víc síly,“ tvrdí Lykken. „Pokud se na všechno díváme v cyklech, je pro nás snazší vysvětlit spoustu věcí. Kdybych na to měl vsadit vlastní peníze, řekl bych, že cyklická myšlenka je správná,“ dodal vědec.

Existence Higssova bosonu byla předpovězena nepřímo podle částic, na které se rozpadá. V červenci 2012 byl oznámen jeho objev. Právě Higgsův boson by mohl být hledaným svatým grálem fyziků. Definitivní potvrzení musí potvrdit další výpočty.

Reklama

Výběr článků

Načítám