Hlavní obsah

S asteroidem proletí kolem Země 195 miliard dolarů, tvrdí těžaři

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asteroid o velikosti poloviny fotbalového hřiště, který má v pátek prolétnout kolem Země blíž, než jsou některé oběžné dráhy komunikačních satelitů, má hodnotu 195 miliard dolarů (3,7 biliónu Kč). Odhaduje to alespoň společnost Deep Space Industries (DSI), která vidí asteroidy jako objekty svého podnikání.

Soukromá společnost chce v budoucnu vytěžovat asteroidyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Je to vlastně obrovský kus skály s označením 2012 DA14, který se má dostat na vzdálenost 27 680 kilometrů od zemského povrchu. Z pěti procent se skládá z vody, která může být využita ve vesmíru jako raketové palivo v ceně 65 miliard dolarů. A pokud podle odhadů tvoří 10 procent železo, nikl a další kovy, představuje to dalších 130 miliard dolarů.

DSI odvozuje "cenu" asteroidu ze skutečnosti, že vynesení jedné tuny materiálu do kosmu v současnosti stojí 10 miliónů dolarů. Voda a kovy jsou přitom suroviny, které mohou posunout kupředu další dobývání vesmíru - včetně mise na Mars. Vyslání těžebního zařízení a zpracování surovin přímo ve vesmíru bude mnohem levnější.

Jde pochopitelně jen o odhad, protože konkrétní rozměry prolétajícího asteroidu i většiny ostatních nejsou podle serveru mining.com známé - sleduje se hlavně jejich dráha letu. Rozptyl velikosti průměru DA14 se pohybuje od 20 do 100 metrů a jeho hmotnost pak na 16 000 až jeden milión tun. DSI proto vzala konzervativní odhad - velikost kolem 50 metrů v průměru a hmotnost 130 000 tun.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace průletu asteroidu 2012 DA14 kolem Země

"I konzervativní odhady ukazují, že podobné asteroidy, pokud je začneme využívat, budou ekvivalentem vesmírných oáz pro získání surovin a doplnění zásob," uvedl šéf DSI David Gump.

Společnost DSI, která je už druhou firmou založenou za účelem těžby ve vesmíru, chce kolem roku 2015 vyslat flotilu malých 25kilogramových satelitů FireFlies (světlušky), které asteroidy prozkoumají. Otevření prvního dolu by podle DSI mohlo přijít na řadu někdy kolem roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám