Hlavní obsah

Rusové objevili asteroid mířící k Zemi, pozornosti NASA unikl

Novinky, pst

Asteroid 2012 YQ1, který objevili před dvěma měsíci dva ruští astronomové Andrej Orješko a Timur Krjačko, by se mohl v lednu roku 2106 srazit se Zemí. Podle serveru SpaceDaily jde o asteroid o průměru 230 metrů a jeho dopad by uvolnil energii 25 tisíc jaderných bomb. Přesto unikl pozornosti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), který informace o asteroidech, toulajících se poblíž Země, neustále zpřesňuje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jde sice až o 17. nejnebezpečnější asteroid na žebříčku možných katastrofických kolizí Země s jinými vesmírnými tělesy, ale zatím obsadil první příčku v časovém horizontu.

Původně oba ruští astronomové nebyli ze svého objevu, učiněného s pomocí dálkově ovládaného soukromého teleskopu Elena v chilské poušti Atakama, nijak nadšeni. Analýza jeho oběžné dráhy s periodou 1040 dnů ve vztahu k Zemi však z něj udělala velmi zajímavý objekt.

Asteroidů ve sluneční soustavě není málo, astronomové jich za dvě století pozorování evidují přes půl miliónu.

Donedávna se hrozba opakování scénáře vyhynutí dinosaurů zdála bezprostřednější díky asteroidu Apophis, který se měl se svými 270 metry v průměru srazit se Zemí v roce 2036. NASA však před pár měsíci přepočítáním drah došla k závěru, že srážka nehrozí. Avšak asteroid 2012 YQ1 její síti robotických teleskopů unikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám