Hlavní obsah

Chrlení CO2 do ovzduší zvedá teploty méně, než se čekalo

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie norských odborníků v rámci vládního projektu přišla s převratným závěrem, že lidské emise oxidu uhličitého zdaleka nepřispívají ke globálnímu oteplování, jak se dosud soudilo. Proto prý nehrozí, že by po příští tři desetiletí kvůli nim hrozil nárůst globálních teplot přes dva stupně, před čímž dlouhodobě varuje Mezinárodní panel pro klimatickou změnu (IPCC).

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Tepelná elektrárnu nedaleko bulharského města Galabovo. Ilustrační foto

Článek

"Použili jsme metodu, která nám umožnila zobrazit celou zemi jako jednu velkou laboratoř, kde lidstvo provádí kolektivní experiment prostřednictvím emisí skleníkových plynů a smogu, odlesňováním a dalšími aktivitami, které ovlivňují klima," popsal pro server Register.com projekt jeho vedoucí Terje Berntsen, který je profesorem na univerzitě v Oslu.

Jejich výsledky odpovídají i tomu, že přes růst objemu CO2 v ovzduší za posledních 14 let se globální průměrné teploty nezvyšovaly tak, jak předpokládaly některé dřívější předpovědi.

"Průměrná teplota na Zemi vzrostla prudce v průběhu roku 1990. To vyvolalo přecenění citlivosti klimatu," vysvětluje Bernsten, který dodává: "Jsme pravděpodobně svědky přirozeného výkyvu klimatického systému - změn, které nastávají v průběhu několika desetiletí a objevují se na vrcholu dlouhodobého oteplování, jež může souviset s delšími cykly sluneční aktivity."

Berntsen proto považuje analýzu IPCC za příliš pesimistickou. Varování před katastrofálním růstem teplot, které povede k tání ledovců a stoupání hladiny moří, bylo založeno na přímé souvislosti s rostoucím počtem částic CO2 v ovzduší. Zatímco před průmyslovou revolucí se odhaduje úroveň CO2  v atmosféře na 280 částic na miliardu, v současnosti je to 395 částic na miliardu a každý rok se úroveň zvyšuje o dvě částice na miliardu. Odhaduje se, že v roce 2050 se hustota CO2 v závislosti na dalších faktorech oproti předprůmyslové době zdvojnásobí, nicméně dopady nebudou podle všeho tak katastrofické, jak IPCC předvídalo.

Ekologové se děsí

Závěry výzkumu označují mnozí odborníci za velmi významné, přestože IPCC většinou odmítal zprávy a nové poznatky, které vysokou míru vlivu lidské činnosti na globální klima zpochybňovaly. Nicméně podobných zpráv přibývá a například britský meteorologický úřad nedávno revidoval vlastní odhady oteplování klimatu.

Ekologové se však děsí, že ačkoli se tak možná předejde zavádění umělých a nákladných opatření ve prospěch alternativních energií, dlouhodobě se tak ještě více oslabí vůle emise omezovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám