Hlavní obsah

Hledá se náhradní matka pro neandrtálce

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 33 tisících letech od jejich vyhynutí chce přivést George Church na svět neandrtálce s pomocí dobrovolné náhradní matky. Jakkoli zpráva zní poněkud bulvárně, server MailOnline se dušuje, že jde o seriózní záměr jednoho z předních odborníků, který působí jako profesor genetiky na harvardské lékařské fakultě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trochu to připomíná film Jurský park, jen nepůjde o dinosaury, ale o člověku příbuzný druh, který byl dlouhodobě vykreslován jako primitivnější než naši přímí předci. Nicméně výzkumy naznačují, že to zdaleka nebyla pravda a v odborných časopisech pravidelně vycházejí studie, které dokládají a vyvracejí vzájemné křížení neandrtálců s homo sapiens.

Church tvrdí, že na základě rekonstrukce DNA z fosilních ostatků bude možné neandrtálce oživit. Postup by spočíval ve vpravování rekonstruovaného neandrtálského genomu do lidských kmenových buněk.

"Ovlivňuje to spousta věcí, ale myslím, že je to možné provést," tvrdí Church. Rekonstruovaná DNA by v lidském embryu v raném stadiu řídila další vývoj dítěte "po neandrtálsku".

Hledá se dobrovolnice

Vývoj by byl nejprve započal ve zkumavce a pak by muselo být embryo vpraveno do dělohy náhradní matky. Otázka je, zda by se našla dobrovolnice pro takový experiment, který není bez rizika.

Church věří, že by návrat neandrtálců mohl být prospěšný, protože měli podle nálezů větší mozkovny a odlišnou fyzickou konstituci. Mohli proto myslet odlišným způsobem než my.

"Až přijde čas vypořádat se s epidemií, nebo dostat se z planety, je možné, že by jejich způsob myšlení mohl být prospěšný," komentoval úvahy německý časopis Der Spigel. Je ovšem otázkou, jak by takový pokus viděly zákony, protože klonování je v Británii a řadě dalších zemí trestné. Proto není zatím jisté, že se tento záměr naplní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám