Hlavní obsah

První zkouška obrany Země před asteroidy: ESA provede protiúder

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci z Evropské vesmírné agentury (ESA) se rozhodli experimentálně ověřit možnost, zda by bylo možné asteroid na kolizním kurzu se Zemí odvrátit pomocí umělé, lidmi vyslané sondy, která by do objektu narazila. Chtějí vyzkoušet, zda se podaří asteroid rozbít, nebo alespoň vychýlit.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace odchýlení asteroidu pomocí sondy

 
Článek

Asteroid dopadající na Zemi je jedním ze scénářů konce světa či zdecimování života na Zemi, jako se to před milióny let stalo dinosaurům. Nebezpečné je ovšem i riziko dopadu menších vesmírných těles, která by sice neohrozila civilizaci jako celek, ale mohla by vymazat nějaké velké město.

"Hledáme koncepty pro lepší pochopení fyziky srážek o vysokých rychlostech přirozených a umělých objektů, které bychom ověřili jak na Zemi, tak ve vesmíru," uvádí se v prohlášení ESA, která na projektu spolupracuje s americkou Laboratoří aplikované fyziky Johnse Hopkinse.

Program počítá s vysláním dvou sond k binárnímu asteroidu v roce 2020. Vybrán byl asteroid 65 803 Didymos s průměrem kolem 800 metrů, který provází menší těleso o průměru 150 metrů. Menší z dvojčat poslouží jedné sondě jako terč, zatímco druhá bude monitorovat následky úderu jak na cílovém asteroidu, tak na jeho větším souputníkovi.

Lidstvo zatím nemá k dispozici fungující postup na odvrácení hrozby, dosud se zlepšuje pouze systém sledování těles, která by mohla Zemi zkřížit cestu. Ačkoli se zdálo, že Zemi hrozí fatální srážka s poměrně velkými tělesy v roce 2029 a 2036, pokaždé se zatím ukázalo po přesnější analýze drah, že by měly planetu minout v bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám