Hlavní obsah

Vědcům se poprvé podařilo natočit obří krakatici v hlubinách

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonským vědcům se povedl husarský kousek. Jako prvním v historii se jim podařilo natočit krakatici v jejím přirozeném prostředí. Obrovského hlavonožce zachytili v hloubce 600 metrů a následovali ho ještě o 300 metrů níže, informovala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonští vědci poprvé natočili obří krakatici v jejím přírodním prostředíVideo: Reuters/NHK/NEP/Discovery Channel

 
Článek

Krakatice obrovská dala podle všeho vzniknout mýtům a legendám o krakenovi, který měl stahovat námořníky i s jejich loďmi do hlubin. Vědci uvádějí, že tento hlavonožec může dorůstat délky až 15 metrů.

Existence krakatice byla potvrzena v roce 1867, živou se ji ale podařilo vyfotit až v roce 2004. O dva roky později japonská expedice pořídila video 3,5 metrové samice, ovšem nikoliv v jejím přirozeném prostředí. Malá krakatice byla vytažena na palubu výzkumné lodi, kde krátce poté uhynula.

BEZ KOMENTÁŘE: Poprvé byla krakatice natočena v roce 2006Video: Reuters/National Museum of Nature and Science

Současná expedice, jejímž cílem bylo krakatici zachytit v přirozeném prostředí, je společným projektem japonské televize NHK a amerického kanálu Discovery. Tříčlenný tým, skládající se z biologa, kameramana a pilota, podnikl během 40 dnů kolem stovky misí v malé ponorce. Vědci strávili pod vodou asi 400 hodin.

Krakatici se jim podařilo zachytit během loňského července u Boninských ostrovů, kde byla nalezena i krakatice natočená v roce 2006. Předpokládá se tedy, že tato oblast může být jedním z jejich hlavních míst výskytu.

„Krakatici obrovskou se pokoušelo zachytit mnoho lidí, ale neuspěli. Toto je vůbec první nahrávka živé krakatice. Viděl jsem jich už mnoho, ale většinou mrtvých, které vyvrhlo moře. Teď to bylo poprvé v jejím hlubokomořském domově,“ řekl agentuře Reuters Tsunemi Kubodera, biolog z japonského Národního přírodovědeckého muzea.

Kubodera celou expedici vedl, je totiž expertem na krakatice. Byl i součástí výpravy, která nalezla krakatici v roce 2006. Nejnovější „úlovek“ byl podle odhadu Kubodery tři metry dlouhý, ale chyběla mu přední chapadla, s nimiž by dosahoval délky až osmi metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám