Hlavní obsah

Léčbu rakoviny mají zlevnit zmutované řasy

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelené řasy se ve farmacii běžně používají k produkci různých druhů bílkovin. Biologům a genetikům z Kalifornské univerzity v San Diegu se však podařilo přimět řasy k produkci komplexních léků proti rakovině. Nová technologie popsaná v časopise The Proceedings by mohla dosud poměrně drahé terapie zlevnit a učinit mnohem dostupnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dosud se účinné látky vyráběly s pomocí laboratorních savců a celý proces byl pomalý a nákladný. “Protože dokážeme přesně ty samé léky vyrobit s pomocí řas, můžeme ceny srazit opravdu dramaticky,” cituje univerzitní web profesora Stephena Mayfielda, který je i šéfem konsorcia zaměřeného na výzkum využití řas, včetně procesů na výrobu bionafty.

Nová technologie byla sice primárně zaměřena na výrobu léků proti rakovině, ale postup je možné podle profesora využít i k produkci medikamentů proti široké škále jiných nemocí.

„Tyhle léky můžete vyrobit v bakterii, protože bakterie jsou schopné tyto proteiny sestavovat do komplexních trojrozměrných tvarů. Ovšem v buňkách savců takové proteiny nevytvoříte, protože je zde přítomné toxiny zničí,” vysvětluje další přednost metody Mayfield, který představil výsledek přibližně sedmiletého výzkumu.

A tak zatímco vývoj jednoho inhibitoru zhoubného bujení stál dosud přibližně 100 tisíc dolarů, s pomocí řas bude údajně potřeba jen zlomek těchto nákladů. Přesnější odhad však vědci zatím neuvedli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám