Hlavní obsah

Zkrocená síla tornád se má stát zdrojem energie budoucnosti

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá tornáda by se měla stát dodatkovým zdrojem energie blízké budoucnosti. Kanadský elektroinženýr Louis Michaud navrhuje využít zbytkové teplo z klasických elektráren k vytvoření malých tornád, která budou pohánět turbíny s využitím rozdílu teplot na podobném principu jako přirozená tornáda, ale uvnitř speciální věže.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle vypadá umělé tornádo ve speciální věži

 
Článek

Michaud získal pro tento projekt investici 300 000 dolarů od spoluzakladatele PayPalu (služba elektronické platby na internetu) Petera Thiela. Díky tomu bude moci vytvořit funkční prototyp AVE (Atmosphere Vortex Engine), který bude mít 40 metrů na výšku a 7,6 metru v průměru.

“Síla tornáda je neoddiskutovatelná a v mém návrhu i snadno kontrolovatelná, protože stačí zastavit přívod teplého vzduchu a je po tornádu,” uvádí na svém webu Michaud.

Už v roce 2009 postavil menší čtyřmetrový model. Nový prototyp má reálně ukázat, že s velikostí věže a turbíny poroste exponenciálně její výkon. Michaud tvrdí, že tornádo ve věži o průměru 25 metrů využívající odpadní teplo z 500 megawattové elektrárny vyrobí dalších 200 megawattů energie. Náklady na jednu kilowatthodinu pak podle něj nepřekročí tři centy (57 haléřů), což je méně než 4 až 5 centů u tepelných elektráren v USA. Samozřejmě jako zdroje tepla se dá použít třeba solární energie.

"Výkon se zvyšuje geometrickou řadou s velikostí. Předpokládám, že komerčně životaschopný prototyp postavíme v roce 2015," řekl Michaud, kterému se nedařilo sehnat investora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám