Hlavní obsah

Boj proti AIDS nekončí, připomínají vědci

– Brno
Právo, pko

U příležitosti sobotního Světového dne boje proti AIDS uspořádali výzkumníci z Laboratoře metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně den otevřených dveří. Všichni zájemci se tak mohli s odborným průvodcem podívat do míst, kde vědci bojují válku proti miniaturnímu nepříteli - virům. Laboratoř se pochlubila především nanotechnologickými aplikacemi pro detekci, izolaci a kultivaci virů.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V Laboratoři metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně odborníci pracují na vývoji aplikací pro zjišťování virů

Článek

Základní test na AIDS je dnes už možno sehnat v lékárně. „Je to základní metoda, která pracuje s protilátkami. Z tohoto pohledu je detekce viru snadno dostupná komukoli, kdo potřebuje znát takovou informaci. Složitější metody jsou takové, které detekují virovou nukleovou kyselinu a my se na to snažíme jít cestou elektrochemie,“ řekl Právu profesor René Kizek z brněnské laboratoře.

Podle něj je alarmující, že se na HIV jakoby pomalu zapomíná. „Lidé by si měli uvědomit, že je to pořád velký problém, že to nikam nezmizelo a že na světě jsou desítky miliónů nakažených lidí. Jakmile poleví osvěta, tak hned dochází k nárůstu onemocnění, čehož jsme právě v České republice svědky," dodal vědec.

"Na viry zatím žádný spolehlivý lék není, jsou sice léky, které infekci dokáží potlačovat, za poslední roky léčba samozřejmě postoupila, takže je možné oddálit průběh onemocnění bez příznaků na dvacet, třicet let, ale ti lidé stále zůstávají nemocní,“ upozornil Kizek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám