Hlavní obsah

Dánové prozkoumali ostatky Tycha Braha, nezabila ho rtuť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Slavný dánský astronom Tycho Brahe, který žil na přelomu 16. a 17. století v Praze, nebyl otráven rtutí, jak se spekulovalo, ale zemřel nejspíš přirozenou smrtí. S odvoláním na zjištění dánských vědců to ve čtvrtek oznámil kodaňský list Politiken.

Foto: Profimedia.cz

Dánský astronom Tycho Brahe

Článek

Dánští experti ke svému závěru dospěli na základě zkoumání vousů, které získali při exhumaci Brahových ostatků před dvěma lety v Týnském chrámu v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otevírání hrobu Tycha Braha

Podle výsledků analýzy, na niž se odvolává Politiken, sice v odebraných vzorcích skutečně byla zjištěna rtuť, ale zdaleka ne v takových koncentracích, které by mohly ohrozit astronomův život.

Foto: Jacob Christensen Ravn, Reuters

Části lebky Tycha Braha

Spolu se stopami rtuti vědci nalezli i známky zlata a stříbra naznačující, že Brahe před smrtí požíval léky. Stopy těchto látek obsahovaly vousy a vlasy Tycha Brahe několik týdnů před smrtí, v době jeho skonu už nejspíš v jeho těle být nemohly, ukázal rozbor dánských vědců.

Močový měchýř mu prasknout nemohl

Tycho Brahe byl významný astronom, který působil na císařském dvoře Rudolfa II. S oblibou se říká, že astronom zemřel u večeře ve společnosti císaře. Nechtěl odejít od stolu dříve než císař a praskl mu močový měchýř. Podle lékařů je to ale nesmysl, měchýř prasknout nemůže.

Za pravděpodobnou příčinu Brahova úmrtí se dosud považovalo selhání ledvin, v úvahu ale připadala také právě otrava rtutí, která mohla problém s ledvinami způsobit. Odborníci dosud nevylučovali, že si otravu mohl muž, který často dělal pokusy s látkami, přivodit sám. Dánové ale uvažovali i o tom, že mohl být otráven na pokyn dánského krále Kristiána IV.

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři zkoumali kosti a lebku Tycha Braha

Radiologové pražské Nemocnice Na Homolce pomocí počítačové tomografie (CT) ve středu zkoumali kostru slavného dánského astronoma Tycha Braha. Jeho ostatky...

Výběr článků

Načítám