Hlavní obsah

Curiosity narazila na Marsu na kámen nezvyklého složení

– Washington

Americká sonda Curiosity, která na Marsu pátrá po případných stopách života, narazila na horninu v jiném složení, než na jaké byli vědci na rudé planetě zatím zvyklí. Kámen jehlanovitého tvaru o velikosti fotbalového míče je tvořen prvky sopečného původu, které jsou na Zemi sice známé, ale přece jen poměrně vzácné, uvedly v pátek agentury.

Foto: Reuters

Povrch Marsu vyfocený sondou Curiosity

Článek

Sonda Curiosity použila k prozkoumání horniny robotickou paži a také na ni zaměřila laserový paprsek. Vědce podle agentury AP překvapilo, že obsahuje více sodíku a draslíku, než je obvyklé.

Podle Edwarda Stolpera z technologického ústavu v kalifornské Pasadeně má kámen podobné složení jako skály sopečného původu například na Havajských ostrovech. Ty vznikají pod mohutným tlakem ve vlhkém prostředí hluboko pod zemským povrchem. Není ale jasné, zda kámen na Marsu vznikl za stejných podmínek.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Handout , Reuters

Snímek nezvyklého kamene nalezeného Curiosity. Červené tečky ukazují místa, kam sonda zaměřila laserový paprsek.

Vědci zatím nezjistili stáří zkoumaného objektu, který už pojmenovali Jake Matijevic podle nedávno zemřelého inženýra NASA, jenž se podílel na vývoji podvozku Curiosity.

Robot od přistání počátkem srpna ujel zhruba půl kilometru. Tunové vozítko pohání radioizotopový termoelektrický generátor využívající přirozeného rozpadu plutonia 238.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám