Hlavní obsah

Telefonování mobilem ohřívá hlavu, což může mít vážné následky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Dlouhé hovory z mobilního telefonu ohřívají hlavu a vnitřní orgány a záření proniká hluboko do mozku. Podle odborníků to může mít fatální následky na zdraví člověka. Jak informovala televize Markíza, odborníci ze žilinské univerzity použili k výzkumu speciální model lidské hlavy.

Telefonování mobilem ohřívá hlavuVideo: TV Markíza

 
Článek

Na tamní katedře biomedicínského inženýrství zjistili, že elektromagnetické záření vstupující do hlavy se násobí délkou hovoru. „Při 15minutovém hovoru se ucho a jeho přilehlé struktury hlavy ohřívají na takovou teplotu, jako by byla hlava vystavena 45 minut přímému slunečnímu záření. Pokud telefonování překročí 30 minut, může se objevit bolest hlavy a různé stavy deprese až úzkosti,“ říká Milan Smetana ze žilinské univerzity.

Dlouhodobé intenzivní působení elektromagnetického záření může podle vědců vyvolat i nádorová onemocnění. „Aspekty účinku jsou však dlouhodobé. Když vás za deset let začne z nezjištěných příčin bolet hlava, nebudete přikládat váhu tomu, že jste před deseti lety nadměrně telefonovali,“ dodal Smetana.

Mobil může člověka ohrožovat i při odpočinku nebo ve spánku. Odborníci varují před ukládáním mobilů blízko hlavy, například pod polštář. „Je důležité dávat mobil dál od těla,“ řekl Smetana.

Reklama

Výběr článků

Načítám