Hlavní obsah

Astronautům se podařilo opravit orbitální stanici ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Nouzový režim na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), která se octla bez dostatečného přísunu elektrické energie, skončil. Při středeční vycházce do vesmíru se astronautům Sunitě Williamsové a Akihiku Hošidemu podařilo při pětihodinovém výstupu nainstalovat novou hlavní rozvodnou jednotku. Při předchozím výstupu 30. srpna se jim to nepovedlo kvůli zanesenému závitu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosmonauti nainstalovali novou rozvodnou jednotku na Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: Reuters

 
Článek

"Je zapojena a funguje," uvedla americká vesmírná agentura NASA.

Williamsová a Hošide vystoupili z ISS ve 13:06 SELČ, tedy téměř s desetiminutovým předstihem proti plánu. Proti předchozí pracovní směně ve volném vesmíru byli tentokrát vybaveni na míru připravenými nástroji, které jim měly pomoci odstranit úlomky v otvorech závitů pro upevnění rozvodné jednotky, uvedla NASA.

K vyčištění závitů si s sebou vzali mimo jiné zubní kartáček, sadu štětečků a řadu dalších nástrojů. Seznam s metodami, jak při odstraňování úlomků v otvorech pro šrouby postupovat, čítal 15 stran a technici NASA na něm pracovali celý víkend. Manuál podle AP například doporučoval šrouby namazat, vyvinout zvýšený tlak a také staré dobré lomcování.

Krizová situace s elektřinou

Pokud by nebylo možné jednotku připevnit, museli by ji astronauti přinést zpět do stanice. Uvnitř ISS by pak na ní provedli potřebné úpravy, které by umožnily její pozdější uchycení na vnější plášť stanice.

Během výstupu dvojice astronautů také nahradila nefunkční kameru na robotické paži komplexu. I tuto práci museli astronauti při minulém výstupu do volného kosmu odložit.

ISS má celkem čtyři hlavní rozvodné jednotky. Výpadek jedné z nich zavinil, že dvě z osmi slunečních baterií komplexu zcela přestaly pracovat, třetí kvůli potížím musela posádka stanice odstavit. Kvůli komplikacím s rozvodnou sítí byla stanice převedena do nouzového režimu a byly přerušeny některé experimenty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám